Thursday, October 2, 2014

PATATESLI BÖRÜLCELİ SICAK SALATA


PATATESLI BÖRÜLCELİ SICAK SALATA
Bu tarife anlaşılır olmasıısından böyle bir isim verdim ancak orijinal isminin çevirisi "Luik salatası" ve Belçika’nın yerel mutfağına ait bir yiyecek. Luik Belçika’nın Fransızca konuşulan bölgesindeki en önemli şehirlerden birinin, Liège şehrinin, Flamanca ismi. Ve Flaman tarafında bu Luik salatası kışın sıklıkla yapılan ve tek başına öğün olarak tüketilen bir salata. Sıcak ya da ılık olarak tüketiliyor. Orada çalıştığım şirketin yemekhanesinde dönüşümlü olarak çıkan bu salatayı her seferinde afiyetle mideme indirmişimdir :) Bir süredir Belçika’da yemeği sevdiğim şeylerden çekiyor canım; pazarda börülceleri görünce “işte bu” diyerek hemen alıp yapmaya koyuldum :) İşin komik yanı eşim de ilk kez ben evde yapınca Luik salatası ile tanışmış oldu :)

Bu tarz bir salatanın malzemeleri aslında Kuzey Avrupa’da en sıklıkla kullanılan malzemeler. Orjinalinde tabii ki domuz pastırması (Bacon) kullanılıyor; ancak ben bizdeki Boşnak kuru etinden kullandım; sonuçtan memnunum. 


Malzemeler (4 – 6 kişilik)

3 – 4 adet orta boy patates, kabukları iyice yıkanmış
500 gr. Börülce, temizlenip kııklarından vs ayıklanmış, ve parmak büyüklüğünde olacak şekilde ortadan ikiye ya da üçe bölünmüş
Sızma zeytinyağı
2 yumurta
100 gr. Kuru et, gelişigüzel doğranmış
2 adet şarlot tipli kuru soğan (elinizde yoksa normal kuru soğan da olur); yemeklik doğranmış

Vinegret sosu için
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı taneli hardal

Yapılışı

  1. Patatesleri bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar suda haşladım (bkz. Tarifle ilgili notlar) Bu esnada su kaynayınca suya biraz tuz ekledim. Patatesler haşlanınca kabuklarıyla beraber kuşbaşı büyüklüğünde doğradım.
  2. Başka bir tencereye su aldım; suyu kaynattım. Su kaynayınca biraz tuz serptim; börülceleri atıp börülceler dişe gelecek yumuşaklığa gelene dek kapağıık olarak haşlamaya bıraktım (bkz. Tarifle ilgili notlar). Börülce hazır olunca suyunu süzdürüp soğuk suya tuttum. Bunu rengini kaybetmesin diye yapıyoruz.
  3. Başka bir tencerede de yumurtayı iyi pişmiş olacak şekilde haşladım. 10 dakika kadar yeterli olmalı.
  4. Sebzeler haşlanırken salatanın sosunu hazırladım: tüm sos malzemelerini bir kaseye alıp iyice çırptım.
  5. Börülceleri süzgeçe çıkarttıktan sonra haşlama işlemini yaptığım tencereyi ateşe alıp ısıttım. Zeytinyağını ekledim; yağ ısındıktan sonra kuru etini ekleyip 3 – 4 dakika sürekli karıştırarak harlı ateşte pişmeye bıraktım. Soğanını ekleyip soğanlar ölene dek sotelemeye devam ettim.
  6. Soğanlar da pişince ocağın altını kapatıp börülcesini, patates bloklarını ve sosunu ekleyip iyice karıştırdım. Bekletmeden servis yaptım.  


shallot tipi kuru sogan
1. adim - patatesleri hasladim
5. adim - kuru sogan ve kuru eti soteledim

6. adim - tüm malzemeleri tencerede karistirdim

PATATESLI BÖRÜLCELİ SICAK SALATA

PATATESLI BÖRÜLCELİ SICAK SALATA

Tarifle ilgili notlar

  • Patatesler dağılacak yumuşaklıkta olmamalı; salataya eklediğimizde şeklini kaybetmeli ve yenilebilecek yumuşaklıkta olmalı.
  • Börülcelerin haşlama süresi biraz elinizdeki ürüne bağlı. O yüzden haşlama süresini biraz kendinizin takip etmeniz gerekiyor. Börülcelerin çok yumuşamamasını daha sonra salatayı karıştırırken dağılmamaları için istiyoruz.

No comments: