Friday, April 20, 2012

EKȘİLİ BULGUR KÖFTESİ (KÜRT KÖFTESİ / FELLAH KÖFTESİ)

(Türkçe tarif asagida. For the recipe of bulgur balls in sour sauce or otherwise known as Kurdish bulgur balls, please click here)

...ya da diger adiyla kürt köftesi
Bu yemege, mezeye, sicak salataya (hangi kategoriye sokuyorsaniz artik) ba-yi-li-yo-rum!
Malzemeler evde el altinda bulunan türden malzemeler olmakla birlikte yapimi biraz vakit ve emek istiyor. Püf noktası güzelce ve yeterli sürede yoğurmak! Malzemelerin pişirme aşamasında dağılmalarını önlemek amacıyla malzemeler iyice özleşene dek yoğurmamız gerekiyor!

Bu yoğurma faslını vurgulamak istedim çünkü ilk yapışımda köftelerin bazılarının dağıldığını hatırlıyorum (hatırlamak da pek istemiyorum doğrusu :) ) Ilk yapışınız ve emin değilseniz buharda pişirme yöntemini deneyebilirsiniz! Ben o ilk başarısız denememden sonra buharda pişirmeye başlamıştım ve artık daha pratik geldiği için hala bu şekilde devam ediyorum.

Bu arada ben bulgur köftesini asagidaki ölçülere göre yaptim ve buharda pisirdim; ama daha yarisindan çok az daha fazlasini buharda pistikten sonra derin dondurucuma koydum (tabii pistikten sonra sogumasini bekleyerek!)
 
Malzemeler (5 – 6 kisilik)
2 bardak ince bulgur
1 küçük boy soğan, incecik kıyılmış (ben makinadan geçirdim doğrusu)
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım çay bardağı irmik
Yarım çay bardağı un
3 yumurta
2 bardak kaynar su
Yeteri kadar kaynar su (ayrıca)
1 limonun suyu
Tuz 

Sosu için:
2 – 3 diş sarımsak, doğranmış
20 kaşık domates püresi (kışlık domates sosu kullananlar için) ya da 3 – 4 domates, makinada pure haline getirilmiş
1 kaşık domates salçası
1 – 2 kaşık nar ekşisi
1 çay kaşığı ya da daha az (daha fazla degil!!) sumak ekşisi (yoksa atlayabilirsiniz)
Bir avuç maydanoz, ince kıyılmış
Tuz
2 – 3 kaşık zeytinyağı

Yapılışı:
  1. Köfteler ile başlıyoruz: bulguru bir kaba alıp üzerine iki bardak kaynar suyu dökün ve üzerini hava almayacak şekilde bir kapak ile kapatın. 20 dakika ila 30 dakika arasında kapağını açmadan bekletin.
  2. Bulgur şişince, soğan püresini, kimyonunu, bir kaşık salçasını ve tuzunu ekleyip yoğurmaya başlayın. Yoğururken ara ara iki üç damla sıcak su ekleyin ve bu şekilde yogurmaya devam edin.
  3. Daha sonra irmiği ekleyip yoğurmaya devam edin. Yine ara ara azar azar su ekleyerek yapın bu işlemi.
  4. Daha sonra ununu ve yumurtasını ekleyip yoğurmaya devam edin. Yukarıda anlattığım gibi püf noktası yeterli süre boyunca ki bu da malzemeler iyice özleşene demek oluyor yoğurmak!
  5. Bulgurlu harçtan misket büyüklüğünde parçalar kopartıp avcunuzda yuvarlayın. Her bir köftenin üzerine parmağınızla bastırıp çukur oluşturun. Ben islemi kolaylamak için bir bardak suyu hazir bulundurup arada sirada avcumu nemlendirip köfteleri yuvarliyorum.
  6. Malzemenin üzerini geçecek kadar su tencereye alın. Su kaynadıktan sonra tuzu ve limon suyu ilave edin. Yukarıda bahsettiğim gibi ben bu işlemi düdüklümün buharda pişirme özelliğinden yararlanarak yapıyorum; daha sonra süzme işlemiyle de uğraşmamış oluyorum. Bulgur köftelerini suya atın ve haşlayın. Her iki haşlama yönteminde de 10  dakika yeterli bir süre.
  7. Sosunu yapmaya başlayın: Zeytinyağını sos tenceresine alın ve doğradığınız sarımsakları 30 saniye kadar zeytinyağında çevirin.
  8. Salçayı ve domatesini ekleyip koyulaşana dek kısık ateşte pişirin. Nar ekşini, sumak ekşisini ve tuzunu ekleyip tatlandırın.
  9. Daha sonra bulgur köftesini ekleyip bir taşım daha kaynatıp altını söndürün. İnce kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. Servise hazırdır!


1. adim - bulguru sicak suda dinlendirdik

2. adim - sisen bulgura salça, sogan ve kimyon ekleyip yogurmaya basliyoruz.

5. adim - sabrin sonu selamet: bulgur toplari

6. adim - düdüklüde buharda pisirdim
 
8. adim - sos koyulasana dek pisirin

8. adim - nar eksisini ve tuzunu ekleyip tatlandirin


9. adim
9. adim

Eksili bulgur köftesi...

...ya da diger adiyla kürt köftesi

2 comments:

biberbey said...

akşam akşam insanın ağzını sulandıran cinsten bir yemek olmuş, ilk fırsatta denemem lazım normalde kısır'ı çok severim, suda haşlama yerine buharda pişirme ile daha iyi sonuç vereceğini düşünüyorum.

Hér Kitchén said...

gerçekten çok lezzetli; kilolarca yiyebilirim :)