Wednesday, January 30, 2013

EV YAPIMI ÇİZİK ZEYTİN


EV YAPIMI ÇİZİK ZEYTİN
Geçen seneki Gaziantep gezimizden kırık zeytin alıp yapmıştım. Gerçekten harika olmuştu. Antep’te zeytin kırma işlemini adım başı yapan yerler var. Ancak bu sene Antep’te olmadığım için semt pazarımızda hiç bir işlem görmemiş zeytinlerden kullandım. Kırmakla uğraşmamak ve çizik zeytinlerin daha uzun süre dayandığını okuduğum için sadece çizik zeytin yapmaya karar verdim bu sene. İlk denemem olarak görüyorum çünkü tüm işlemler benim elimden geçmiş olacak. 
 
Taze zeytin kasım ayında bulunduğu için hemen yayınlamak istedim; henüz zeytinlerim nasıl olacak, ne sonuç alacağım bilmiyorum açıkçası. Sonuçla ilgili güncellememi daha sonra ekleyeceğim.  Malesef yazıyı yazıp yayımlamayı es geçmişim. Amma ve lakin sonuç son derece başarılı oldu bu geçen süre içinde :) içine hiç bir katkı malzemesi eklenmeden yapılmış gerçek koku ve renginde harika yeşil zeytin yiyoruz şimdi kahvaltılarımızda :)

Malzemeler:
3 kilo taze zeytin
Su
Salamura için:
Kaya tuzu
Limon tuzu
Su
Zeytinyağı

Yapılışı

  1. Taze zeytini alıp yıkadıktan sonra üç yerinden olacak şekilde çizdim. Çürük olanları attım.
  2. Daha sonra bu zeytinleri cam kavanozlara doldurup üzerine su ekledim; ilk bir kaç hafta her gün, daha sonraki haftalarda haftada bir olacak şekilde suyunu değiştirdim. Buradaki amaç taze zeytinin kendine has acı tadından kurtulmak. Suyunuz sık sık değiştirirseniz bu süreyi kısaltırsınız; o yüzden kendi takdirinize kalmış bir işlem.
  3. Haftalar sonra zeytinin acı tadı gittiği zaman yine cam kavanozlara bir iki kaşık zeytin atıp, sonra hemen üzerine 1 – 2 çay kaşığı kaya tuzu ve yarım çay kaşığı limon tuzu ekledim. Bir kaç kaşık zeytin sonrası hemen bu miktarlarda kaya tuzu ve limon tuzu ekleyerek tüm kavanozları bir parmak kalana dek doldurdum.
  4. Kavanozlara dinlenmiş içme suyu ekleyerek bir kaşık da zeytinyağı gezdirerek ağızlarını sıkıca kapattım.
  5. 3 hafta sonra kontrol ettiğimde nur topu ev yapımı yeşil zeytinimiz olmuştu :)
1. adim - zeytinleri yikadim


1. adim - zeytinleri çizdim

1. adim - zeytinleri çizdim


2. adim - zeytinlerin aci tadi ciksin diye kavanoza su ekledim


EV YAPIMI ÇİZİK ZEYTİN


EV YAPIMI ÇİZİK ZEYTİN
 
Tarifle ilgili notlar:

  • Taze zeytin bulabileceğiniz mevsim kasım.  Bazı semt pazarlarında bulunabiliyor.
  • Ev yapımı çizik zeytininizin renginin marketten alınanlara göre daha koyu olduğunu göreceksiniz. Her hangi bir katkı malzemesi kullanmamış olduğumuz için zeytin gerçek tat ve kokusunda en doğal haliyle bu şekilde oluyor.
  • Zeytine atacağınız çizik sayısı ile zeytinlerinizin hazır olma süresi ile dayanma süresine etki ediyor. Elinizdeki zeytin miktarına ve ne sürede tüketeceğinize göre iki çizik atarak zeytininizin dayanıklığını arttırabilirsiniz. Tabii bu arada acı tadı daha uzun sürede geçecektir.
  • Zeytinin acı tadı ne zaman gitmiş demektir? Suyunun rengi berraklaştığında; zeytinin sarımsı yeşilimsi rengi suda kalmadığında acı tadı gitmiş demektir; tabii her zaman en kolay anlama yolu tatmak :) Bir de damak zevkine göre acı tattan tamamen kurtulmak istemeyebilirsiniz :)

No comments: