Sunday, January 20, 2013

SİRKEN OTLU GÜL BÖREĞİ



SİRKEN OTLU GÜL BÖREĞİ
“Bu mevsimde sirken otunu nereden buldun?” diyebilirsiniz; daha önce anlattığım gibi geçen nisanda otların en yoğun olduğu mevsimde muhtelif miktarda çeşit çeşit ot alıp buzluğa atmıştım. Ot nasıl saklanır merak edenler buradan detaylarını öğrenebilirler. 
 
Sirken de bu otlardan biriydi. Tadı ıspanağı andırıyor; ve bir hayli yumuşak. Ispanağın yakıştığı her şeye sirken otu da yakışıyor. Böreği de haliyle pek bir lezzetli oldu.






Malzemeler (8 adet gül böreği için)
2 adet yufka
250 gr. beyaz peynir
2 demet sirken otu, gelişigüzel kıyılmış
1 yumurta, sarısı ve beyazı ayrılmış
1 çay bardağı süt
2 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Çörek otu ya da susam 

Yapılışı
  1. Yufkanın tekini alıp ortadan ikiye böldüm. Her bir yarımı da ortadan ikiye tekrar bölerek böylece 4 ufak parça elde ettim.
  2. Böreğin banyosu için: sütü ve zeytinyağını bir kasede çırptım.
  3. İçinin hazırlanması: beyaz peyniri bir kaba alarak çatalla iyice ezdim. Içine çözdürdüğum sirken otunu, pul biberi ve yumurtanın beyazını ekleyerek karıştırdım. Bir iki kaşık içe ekledim.
  4. Dört ufak parçadan birini alıp dışarda kalan yuvarlak kısmının bir ucunda diğer ucuna ince şerit halinde iç malzememeden koydum. Iki kenarını içeri kapatarak dümdüz rulo şeklinde yuvarladım. Sonra bir ucunu içeri alarak bu sefer de kendi etrafında rulo şeklini verdim ve borcama yerleştirdim. Tüm yufka ve iç ile bu işlemi tamamladım; bu sayede 8 adet gül böreğim olmuş oldu.
  5. Üzerine yumurta sarısını sürüp çörek otu serptim. Daha sonra da kalan süt ve zeytinyağı karışımını azar azar kaşık kaşık böreklerin üzerine gezdirdim.
  6. 180 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirdim. 

1. ve 4. adimlar: 4'te bir yufkayi alip ustteki yuvarlak kismina içi dolduruyoruz

SİRKEN OTLU GÜL BÖREĞİ

SİRKEN OTLU GÜL BÖREĞİ

SİRKEN OTLU GÜL BÖREĞİ

SİRKEN OTLU GÜL BÖREĞİ


Tarifle ilgili notlar:
  • Sirken otu yerine ıspanak, pazı ya da maydanoz da ekleyebilirsiniz.
  • Dilerseniz banyosu için hazırladığınız sosa bir kaç kaşık soda da ekleyebilirsiniz; bende olmadığı için bu sefer ekleyemedim malesef.

No comments: