Thursday, January 24, 2013

BELÇİKA USULÜ FIRINDA HİNDİBA (JAMBONLU HİNDİBA GRATEN)



Hindiba
Hindibaya bayılıyorum. Sadece haşlayıp hiç birşeyle harmanlamadan da son derece lezzetli buluyorum.  Karanlıkta ve rutubette yetişen bu bitkinin son derece sağlıklı olduğunu da eklemek gerek. 
 
Daha önce kendi yorumumu getirdiğim bir felemenk usulü fırında hindiba tarifini burada paylaşmıştım. Şimdi yine aynı tarifi paylaşacağım; ancak bu sefer orjinal haline sadık kalarak. Amacım daha güzel fotoğraflamak idi ancak sakınan göze çöp batar hesabı mutfakta işe dalmış olmamdan dolayı üzeri biraz fazla kızarmış; neredeyse siyah hale gelmiş malesef :( Allahtan çabuk farkettim de sadece üstte ipince bir katman olarak kaldı; yemeği yanmadan kurtarmış oldum.  Yemek fotosu baska zamana artik...

Fırında hindibanın yanına Belçikalılar patates koyarlar genelde. Püre ya da haşlanmış patates. Ben pure yaptım. Ayrıca bir pure tarifi de geçsem iyi olacak. 

Malzemeler (2 – 3 kişilik)
6 adet orta boy hindiba

hindiba















Büyük boy hindi jambon (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Tereyağı
Muskat rendesi

Beşamel sosu için:
Tereyağı
2 – 3 kaşık silme un
300 ml. Süt 

Üzeri için:
250 gr. Rendelenmiş kaşar 

Yapılışı

  1. Hindibaların dip kısımlarını ufak bir huni biçimde yapraklarını parçalamadan oydum. Düdüklümün buharda pişirme yöntemini kullanarak 15 – 20 dakika orta karar yumuşaklığa ulaşıncaya dek buharda pişirdim. Buharda pişirme yöntemi sizin için uygun değilse hindibaları haşlayabilirsiniz. Maşa yardımıyla hindibaların suyunu sıkarak bir kenara aldım.
  2. Tavaya tereyağını alıp bir damla da zeytinyağı damlatarak yağı ısıttım. Suyunu sıkmış olduğum hindibaları tavaya yerleştirerek üzerlerine çok az muskat rendesi serpiştirdim. Muskat çok baskın bir tada sahip olduğu için kontrollü gitmekte fayda var. Yapraklarına zarar vermeden arkalı önlü azıcık kızarmalarını sağladım.
  3. İki adet hindi jambonu uçları üst üste gelecek şekilde serip bir ucuna hindibayı yerleştirip yuvarladım ve fırın kabına yerleştirdim. Bu işlemi tüm hindibalar jambonlara sarılı olana dek tekrarladım.
  4. Daha sonra beşamel sosunu yaptım: hindibaları çevirdiğim tavaya bir miktar daha tereyağı ekleyip erittim. 3 kaşık unu da ekleyip kısık ateşte unun kokusu çıkana dek ama yakmadan tel çırpıcısı ile unla tereyağını karıştırdım. Unun topak topak oladuğunu göreceksiniz; bisküvi kokusu almaya başlayınca azar azar soğuk sütü ekleyerek çırpıcı ile hızlı hızlı karıştırmaya devam edin. Bu şekilde çırparak ve sütü ekleyerek ne çok katı ne çok cıvık bir sos hazırladım.
  5. Sosu jambonlara sarılı hindibaların üzerine gezdirdim. Üzerine rendelenmiş kaşarı gezdirip fırında üzeri kızarana dek pişirdim. 


1. adim - dip kisimlar
1. adim - hindibalari buharda pisirdim

2. adim - hindibalari tereyaginda çevirdim

2. adim - hindibalari tereyaginda çevirdim

3. adim - hindibalari jambona sardim

3. adim

4. adim - besamel sos

 4. adim

5. adim - kasar rendesini üzerine doktum



Tarifle ilgili notlar

  • Polonez marka 170 gr. Hindi jambon en ideal boyda göründüğü için almıştım; ancak lezzet olarak da son derece güzel çıktı; bu tarif için tavsiye ederim. 

2 comments:

yasemink said...

merhaba hindibayı yeni keşfediyorum acaba nereden satın alabılırım ?? belli bi mevsimi var mı ?

Hér Kitchén said...

merhaba migros'larda ve metro gross marketlerde paketli olarak satiliyor. tüm yil bulabilirsiniz.