Wednesday, January 16, 2013

MANTI


MANTI
Türk mutfağının açık ara efsanelerinden. 
 
Bu arada sadece Türk mutfağında yok bu tarz şeyler; ilk akla gelen İtalyan ravioli ya da tortellini de aynı mantık üzerine kurulu. Ama sanırım herşeyin başlangıcı Çin. Oralarda da wanton adı verilen, buharda pişirilen ortasına kıyma konulan bir mantı var. Boyut olarak bizimkinden daha büyük tabii ki (nedense ben bizim mantının wanton kelimesinden türediğini düşünüyorum)

Bu arada bizim evde mantının lezzetinin suyunda ve yoğurdunda ve sosunda olduğu düşünülür. Bu yüzden mantının suyunu süzmeyiz; tam tersine tabağımıza suyundan da alırız. Süzme yoğurttan aşağısı kurtarmaz :) Veee üzerine biber – yağ yakmak yerine lezzetli mi lezzetli domates sosu yaparız. Sonra gelsin tabak tabak mantı :)

Mantı yapım itibariyle çok vakit alıyor; o yüzden eşim de bana yardım eder muhakkak. Pazar günleri ikimiz de hem dinlenmiş ve enerjimiz yüksek olduğundan hem de pazarları evde mvakit geçirmek için birebir olduğundan beraber mantımızı yaparız ve akşamki klasik muhabbet hep şudur: “saatlerimizi verdik, belim ağrıdı ama bu lezzete herşey değer” :)


Malzemeler (8 – 10 kişilik) 

Mantı hamuru için:
Aldığı kadar un (bkz tarifle ilgili yorumlar)
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı su 

Mantı içi için:
300 gr. Kıyma
1 orta boy soğan, ince kıyılmış (ben robottan geçiriyorum)
Tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 – 2 tatlı kaşığı domates salçası (ben eklerim, tercih sizin)

Sosu için:
200 – 300 gr. Kışlık domates (ya da 2 – 3 domatesin püresi)
2 – 3 kaşık tereyağı, 1 damla zeytinyağı
Maydanoz, ince kıyılmış

Yapılışı:

  1. Önce mantının hamuruyla başlayalım: Hamuru yoğuracağınız yere unu alın; tuzu ekleyip karıştırın. Ortasını çukur haline getirip yumurtayı kırın ve yavaşça karıştırmaya başlayın. Daha sonra azar azar su ekleyerek güzelce yoğurun. İlk etapta hamur elinize yapışacak ancak hazır hale gelmeye başlayınca elinize yapışmadığını göreceksiniz. Gerekli gördükçe un ilave edin. Mantı hamuru kulak memesi kıvamında olur derler büyüklerimiz  (bkz. Tarifle ilgili notlar) :) Hamuru yoğurduktan sonra yumruk büyüklüğünde toplar oluşturup üzerini bir bezle örterek yarım saat kadar dinlendirin.
  2. Mantının içinin hazırlanması: iç malzemelerinin hepsini bir kaba alıp iyice elinizle karıştırın.
  3. Hamur dinlendikten sonra mantı hamurunu açmaya geldi sıra. Bunun için hamuru oklava yardımı ile hamuru açacağınız yeri hamur yapışmasın diye unlayarak her yöne doğru yuvarlağı bozmadan açın. Açtığınız hamuru önce enine sonra boyuna şeritler halinde kesin.
  4. Oluşturduğunuz karelere kıymalı iç malzemeden koyun ve mantıları kapatın. Bunun için önce karşılıklı iki ucu bir araya getirip daha sonra dört ucu da ortada birleştirerek bohça şeklini verip uçları birbirine tutturun. Hazırladığınız tüm hamur topları bitene kadar bu işlemleri tamamlayın.
  5. Derin bir tencereye suyu alıp tuz ekleyip kaynatın. Mantıları atıp 15 dakika kaynatarak pişirin.
  6. Mantı sosu için: sos tenceresine yağı alıp ısıtın. Domates püresini ekleyip kısık ateşte rengi dönene ve sos kıvamını alana dek pişirin; tuz miktarını bu aşamada elinizdeki malzemeleye göre kendiniz ayarlayın. Sos piştikten sonra altını kapatıp kıyılmış maydanozu ekleyip bir – iki kere karıştırın.  
  7. Servis yapmak için: Mantıyı tabağa alıp sarımsaklı yoğurdunu ekleyip hızlıca mantıya yedirin (ki yoğurt kesilmesin). Daha sonra üzerine domates sosunu gezdirerek dilerseniz nane kurusu ve sumak serperek de servis yapabilirsiniz. 


1. adim - manti hamuru: un, yumurta, su ve tuz
1. adim - hamur bezesi

3. adim - mantinin büyüklügü size kalmis

4. Manti içinin doldurulmasi

4. adim - Manti kapatilmasi: dört ucu birlestirip bohça seklini verin

4. adim - mantilar yapismasin diye çok çok az unlayabilirsiniz
MANTI

MANTI


Tarifle ilgili notlar:



  • Hamur için un miktarı vermedim; çünkü unun kalitesine göre kıvamı tutturmak için kullanacağınız miktar değişebilir ancak 1,5 – 2 bardak ile başlayabiliriz ve iyi kalite bir un kullanıyorsak 2 kilo kadar unu hazır bulundurmanızda fayda var.
  • Hamurdaki su miktarını ben bazen biraz daha fazla tutuyorum (maksimum 2 çay bardağı su olmak üzere) ancak o zaman da hamur daha kolay yoğrulmakla birlikte daha yumuşak ve yapışkan oluyor. Pişirmeye alırken yapışmaması için dikkatli olmak gerekiyor. Az su ile hamuru yoğurmak zor olsa da pişirirken daha kolay oluyor. Her halükarda yapışmaması için azıcık unlayabilirsiniz ya da fırına verip hafif kurutabilirsiniz.
  • Hamuru açarken orta ile ince arasında bir yerde açıyoruz.
  • Hamuru keserken şeritlerin düz olmamasından çekiniyorsanız uzun bir bıçağı ya da oklavayı hamura çok bastırmadan cetvel niyetine kullanabilirsiniz.
  • Kare – ya da dikdörtgen şekillerinin büyüklüğü tamamen size kalmış. Ben hamuru çok büyük olmamakla birlikte çok da küçük olmadan kesiyorum.
  • Mantının suyunu süzme alışkanlığınız varsa süzmeden de denemenizi tavsiye ederim; zira etle beraber hamurun tüm lezzeti suya geçiyor. 
  • Bu ölçülerde mantı yapıp yarısını ya da biraz daha fazlasını buzdolabı poşetlerine atıp derin dondurucuya atıyorum.

 

No comments: