Thursday, May 9, 2013

BAMBU FİLİZİ SALATASI



BAMBU FİLİZİ SALATASI
2013 Uzakdoğu yemeği konseptli yaza merhaba partisi için yaptığım salatalardan biri. Tayland usulü. 
 
Doğrusunu söylemek gerekirse daha önce ne Tayland’da ne de Tay lokantalarında yemişliğim var. İnternette görüp merak ettiğim tariflerden biriydi; yapımı da çok pratik olduğu için denemek istedim.
 
Ancak kullandığım bambu filizinin inanilmaz bir kokusu vardı; ve bambu filizinin nötr tadından ziyade bambaşka bir tatla karşılaştık malesef. Daha önce bambu filizi konservesi kullandığım halde böyle bir nahoş aroma ile karşılaşmamıştım. Dürüst olmak gerekirse sofrada çoğumuz bambu filizinin tuhaf tadından dolayı bir çatal alıp bıraktık; yemeye devam eden tek bir kişi oldu :) 

Tarifi yine de yayınlamakta sakınca görmüyorum çünkü damak zevkleri farklı olabilir; ya da daha iyi bir ürünle daha iyi sonuç alınabilir. 


Bu arada Uzakdoğu mutfağı ve başka diğer mutfaklara özgü tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

Malzemeler (5 – 6 kişilik)
2 kutu bambu filizi konservesi
2 dal taze soğan, ince kıyılmış
Tay kırmızı pul biber (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Misket limonun suyu (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Balık sosu (fish sauce)
1 kaşık pirinç

Yapılışı

  1. Bambu filizinin konservesinden çıkartıp süzüp suya tuttum. Üzerini geçecek kadar suda 10 – 15 dakika haşladım; suyunu süzdüm.
  2. Haşlanmış filizleri boylamasına ortadan ikiye keserek incelttim.
  3. Damak zevkime göre balık sosu ile misket limonun suyunu karıştırdım.
  4. Pirinci tavada kavurdum; öğütücüden geçirdim. Aslında yarısını ayırmak gerekiyordu ancak ben hepsini kullandım.
  5. Bambu filizini bir kaba alıp salata sosunu, taze soğanını, kavrulmuş pirinç tozunu, ve pul biberi karıştırıp servis tabağına aldım. 
BAMBU FİLİZİ SALATASI

Tarifle ilgili notlar:

  • Tayland’da kullanılan kırmızı pul biber kırmızı acı süs biberlerininn(chilli) kurusunun öğütülmesi ile elde ediliyor. Dolayısıyla bizim bildiğimiz kırmızı pul biberden farklı bir aromaya sahip ve kat be kat acı.
  • Misket limonu olarak son derece güzel bir Türkçe kelimeye sahip olsak da marketlerde gittikçe ingilizcesi ile (lime) kullanıldığını görüyorum ve kınıyorum :)

No comments: