Friday, May 3, 2013

SEMİZOTU YEMEĞİ



Semizotu benim için yazın vazgeçilmezlerinden olan bir ot. Salatası ya da yemeği farketmez çocukluğumdan beri afiyetle tüketirim. 
 
Daha önce bloğumda pirpirim aşı isimli bir tarif paylaşmıştım. Bu yemek Anadolu’ya özgü içinde hem sebzesi olan (semizotu), hem eti hem de bakliyatı bulunan harika bir yemek! Pirpirim aşı tarifime buradan ulaşabilirsiniz. 

Semizotu aynı zamanda çiğden de son derece lezzetli olduğu için salata olarak da tüketmek güzeldir. Daha önce de hellim peyniri ile değişik bir semizotu salatası tarifi paylaşmıştım; o tarif de burada

Gelelim şimdi paylaşacağım tarife: son derece pratik bir ev yemeği. Yanında ev yapımı yoğurt ile enfes ötesi bir lezzet benim için. Ev yapımı yoğurt tarifimi de yakın zamanda paylaşacağım, takipte kalın :)

Malzemeler (4 kişilik)
İki bağ semizotu, ayıklanıp yıkanmış, serçe parmağı uzunluğunda doğranmış
1 orta boy kuru soğan, küp küp doğranmış
2 – 3 adet domates, kabukları soyulup küp küp doğranmış (ben kışlık domatesimi kullandım; 3 – 4 kaşık domates eklemiş oldum)
2 – 3 diş sarımsak, bir tanesi dövülmüş geri kalanı ince doğranmış
1.5 kaşık pilavlık bulgur (tepeleme olmayacak ve bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 tatlı kaşığı domates salçası (tercihe bağlı olarak)
3 – 4 kaşık zeytinyağı
Tuz

Yapılışı

  1. Tencereye zeytinyağını alıp ısıttım; soğanları ve dilimlenmiş sarımsağı ekleyip 2 – 3 dakika kavurdum.
  2. Doğranmış semizotunu tencere aldıkça ve yemeğin iç malzemesi ile karıştırarak ekledim (bkz. Tarifle ilgili notlar).
  3. Tüm semizotunu ekledikten sonra bulguru ve domatesini üzerine serpiştirdim. Domates salçasını ise ortasına koyup tuzunu da üzerinde gezdirdikten sonra kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirdim.  
  4. Yemek piştikten hemen sonra içine bir adet dövülmüş sarımsağı ekleyip karıştırdım. Kapağını tekrar kapatıp 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yaptım. 

SEMİZOTU YEMEĞİ


Tarifle ilgili notlar

  • Bulgur yerine beyaz pirinç de kullanabilirsiniz. Bulgur daha kısa sürede piştiği için ben bulguru tercih ediyorum ; lezzet olarak da son derece yakışıyor. Beyaz pirinç kullanacaksanız aynı miktarda pirinci önceden yıkayıp ılık suda bekletmenizde yarar var.
  • Tencereye semizotunu çiğden eklerken ilk hamlede hepsi tencereye sığmayacaktır;  bu yüzden semizotunu ezmeden yavaş yavaş tenceredeki iç malzemeyle karıştırarak eklemekte fayda var.

No comments: