Sunday, May 19, 2013

PAD THAI


PAD THAI
Dünyada en çok tanınan Tayland yemeklerinin başında gelen bir tarif paylaşıyorum şimdi sizlerle. Tayland’ın milli yemeklerinden, CNN’in 2011’de yaptığı dünyanın en lezzetli yemekleri listesinde 50 yemek arasından 5. seçilmiş oy verenler tarafından.  Tarihçesini bilmiyordum ama okuduğuma göre antik zamanlarda Vietnamlı tüccarlar tarafından o zamanın Tay başkenti Ayuthaya’ya getirilmiş; Tayland’lılar kendi damak zevklerine göre bugün yediğimiz bu enfes yemeğe çevirmişler. Şahsen Tay ve Vietnam mutfaklarına bayılıyorum; ve bu tarihçe beni hiç şaşırtmadı :) 

Tayland’a gittiğinizde her köşebaşında bulunan sokak satıcılarında, her lokantada bu yemeğe rastlarsınız. Bilhassa Bangkok sokaklarında adım başı rast geldiğiniz sokak satıcılarında rekabet öyle kıran kıranadır ki minimum maliyetle en lezzetli pad thai yapma yarışındadır bir çoğu. 

Size verdiğim tarifin malzemelerine bakıp gözünüz korkmasın; bugünlerde hepsi Türkiye’deki büyük marketlerde bulunabiliyor. Muhakkak denemenizi tavsiye ederim; Tay yemekleri bizim damak zevkimize düşündüğünüzden (ve hadi itiraf edelim, bazılarımızın ön yargılarından) çok daha yakın!


Malzemeler (4 kişilik)

1 paket pirinç makarnası
4 – 5 kaşık demirhindi ezmesi
1 orta boy kuru soğan, robottan geçirilmiş
3 – 4 adet sarımsak, dövülmüş
Balık sosu
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı pul chilli biber
1 yumurta
10 adet minik karides (tercihe bağlı olarak ve bkz. Tarifle ilgili notlar)
Sıvıyağ
4 – 5 kaşık fıstık

Yanında servis etmek için garnitür:
Misket limonu
Soya filizi
Taze soğan, ince kıyılmış
 
Yapılışı
  1. Pirinç makarnasını bir kaba alıp üzerini geçecek kadar oda sıcaklığındaki suya bıraktım. Makarnanın kendini bırakmaya başladığını göreceksiniz. Amaç makarnanın yumuşamasından ziyade sertliğini alıp esnek hale getirmek. Kıvama gelince süzüp bir kenara aldım.
  2. Yağı wokta (ya da wok gibi herhangi bir geniş tavada) iyice kızdırdım. Soğan ve sarımsağı altın rengini alana dek iyice karıştırarak kavurdum.
  3. Pirinç makarnasını ekleyip altın sarısı renkteki soğan ve sarımsakla iyice karıştırarak kavurmaya devam ettim.
  4. Balık sosunu, demirhindi ezmesini, pul biberi ve şekeri ekleyip karıştırmaya devam ettim.
  5. Makarnayı kenara doğru ittirip tencereye yumurtayı kırdım. Azıcık pişirip pirinç eriştesi ile karıştırmaya başladım.
  6. En son karidesi ekleyip karıştırarak pişirdikten sonra altını kapattım.
  7. Başka bir tavada fıstığı kavurdum.
  8. Servis yapacağım tabağa misket limon dilimlerini ve soya filizlerini aldım. Pirinç makarnasını ortaya yerleştirip üzerine kavrulmuş fıstık ve kıyılmış taze soğan serperek servis yaptım. 
1. adim - Pirinç makarnasını suya bıraktım
PAD THAI

PAD THAI

Tarifle ilgili notlar
  • Normalde Tayland’da bu yemeği kurutulmuş karides ile yapıyorlar ancak ben kurutulmuş karidesin tadından pek hoşlanmıyorum. Karides kullanmadan da yapabilirsiniz.
  • Eğer taze börülceniz varsa, pişirmeden çiğden de tabağa ekleyebilirsiniz.

No comments: