Monday, May 13, 2013

TERBİYELİ ETLİ REZENE KÖKÜ



TERBİYELİ ETLİ REZENE KÖKÜ
Türk mutfağına ait enfes ötesi yemeklerden bir tanesi daha. 5 – 6 sene evvel ilk olarak Kanyon’daki Konyalı restoranda denemiştim. O güne kadar ne arapsaçını ne de rezene kökünü duymuşluğum vardı; bilmediğim birşey denemek adına terbiyeli etli rezene kökü siparişi vermiştim. İyi ki de vermişim çünkü Konyalı’da yediğim bu yemek gerçekten enfesti! 

Nasıl bir tarifle pişiriyorlar bilmiyorum amma ve lakin o gün bugündür ben de evimde kendime göre bir terbiyeli etli rezene kökü pişiriyorum. Denememiş olan herkese de tavsiye ederim ancak rezenenin gerçekten kendine has ve baskın, anasonu çağrıştıran bir aroması olduğunu belirtmekte fayda var! 



Malzemeler (2 – 3 kişilik)
1 adet rezene kökü (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 adet ufak kuru soğan, doğranmış
250 – 300 gr. kuşbaşı kuzu eti, yağları mümkün olduğunca temizlenmiş
Su
Tuz
1 kaşık tereyağı
Terbiyesi için:
2 yemek kaşığı un (tepeleme olmayacak, silme olacak)
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 ufak limonun suyu (bkz. Tarifle ilgili notlar)

Yapılışı:

  1. Öncelikle rezeneyi hazırladım: rezene kökünü sap kısmından ayırıp yıkadım. Sap kısımlarının ise aşağı doğru inceldiğini ve yapraklandığını göreceksiniz. Yaprak kısmını ve ince sapları elimle kopartıp yıkayarak bir kenara ayırdım. Kalın sapları yıkayıp işaret parmağımın yarısı boyutunda doğradım ve bir kenara aldım.
  2. Düdüklü tenceremi ısıtıp tereyağı ile birlikte eti attım ve eti bıraktığı suyu çekmeye başlayana dek kavurdum. Daha sonra 3 bardak su ekleyip rezene kökünü ve kenara ayırdığım doğranmış kalın sapları tencereye ekledim. Düdüklünün et pişirme ayarında kaynadıktan sonra 10 dakika boyunca pişirdim.
  3. Daha sonra rezenenin kenara ayırmış olduğum ince saplarını ve yapraklarını ince kıydım (bkz. Tarifle ilgili notlar) ve yemeğe ekledim. Yine düdüklünün et pişirme ayarında kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirip altını kapattım.
  4. Terbiyesini hazırladım: unu, yumurtayı ve yoğurdu bir kaba alıp blender yardımı ile pürüzsüz olana dek karıştırdım.
  5. Düdüklüdeki yemek pişince yemeğin suyundan bir kepçe alıp terbiye için hazırladığım karışıma yavaşça ekledim ve hızlıca karıştırdım. Bu işlemi bir kaç kere daha tekrarladıktan sonra bu kez terbiyeli karışımı tencereye boşaltıp iyice karıştırdım. Altını tekrar kısık ateşe getirip yavaşça kaynayana dek karıştırdım. Tuzunu ve limon suyunu ekleyip karıştırdım ve altını kapattım. 

 
4. adim - terbiyesi

5. adim - TERBİYELİ ETLİ REZENE KÖKÜ


TERBİYELİ ETLİ REZENE KÖKÜ


Tarifle ilgili notlar:

  • Rezene kökünü süpermarketten aldığım için kök, sap ve biraz da yapraklı oluyor. Normalde bahsettiğim restoranda yediğim yemek sadece rezenenin kökü ile yapılmıştı.
  • Rezenenin  arapsaçı denilen yeşil yapraklarını ince kıymadığınız takdirde kaşığınızda arapsaçına dönmüş(!) karmançorman bir sebze topağı olacaktır; ince kıymak yemeyi kolaylaştırıyor.

No comments: