Tuesday, May 7, 2013

KARİDES NASIL AYIKLANIR?

Karidesi temizlemek aslında son derece kolay bir iştir! Madde madde yazarken uzun sürmüş olmasına bakmayın, kısa sürede halledebilirsiniz. 
 
Karidesi taze olarak tüm kabuğu ile ya da dondurulmuş olarak almış iseniz temizlemeniz gerekecektir. 

Kabuklu olarak aldıysanız kabuğu ile birlikte damarlarını; dondurulmuş olanlardan aldıysanız da sadece damarlarını temizlemeniz gerekir. 

Kabuklu karidesin temizlenmesi:
  1. Önce kafasını kendinize doğru çekin (böyle yazınca cidden çok vahşi geldi kulağa :) )
  2. Daha sonra bacaklarını kopartın. Bu işlem bir sonraki adımda kabuğunu eti zedelemeden soymak için önemli çünkü göbeği üzerindeki kısım boşa çıkmış olacak böylece.
  3. Bacaklar da gittikten sonra baş kısmından aşağı doğru göbek kısmında boşa çıkmış olan kabuğu soyun. Kuyruk tarafındaki göbek kısmı eğer boşa çıkmamışsa burayı elinizle dokunarak kırın. Kuyruğundan tutup kendinize çekin. Eğer göbek kısmındaki kabuğu kırmadan kuyruğu çekerseniz eti kopartıp zedeleyebilirsiniz.
  4. Karidesin kabuğunu temizledikten sonra damarını temizlemek için dışarı doğru çıkık olan sırt kısmını bir bıçak yardımıyla açacağız. Bunun için karidesi iki elinizle azıcık bastırarak tutun (ki sırt kısmı gerginleşsin), bıçağın sivri ucu ile baş kısmından kuyruk kısmına doğru çok derin olmayan bir çizik atın. Elinizle ya da bıçağın ucundan yardım alarak ete zarar vermeden damarı baştan sona doğru çıkartın. Bazen baş kısmında da aynı balıkta olduğu gibi pislik birikmiş oluyor; varsa onu da elinizle temizleyin. Bazı karideslerde de damar bile olmuyor; ama çoğunda var – sevinmeyin :)
  5. Karidesi suyun altında tutup temizledikten sonra kullanıma hazırdır. 

Dondurulmuş ürün olarak karidesin temizlenmesi:
Karidesi çözdürdükten sonra yukarıdaki 4. Adımda anlatıldığı gibi damarları temizleyin.




No comments: