Friday, May 30, 2014

PRATİK ENGİNAR DOLMASI

ENGİNAR DOLMASI
Enginarı pazardan soyulmuş olarak alıyorum. Blogdaki tariflere göz gezdirdiyseniz enginarı çeşit çeşit denediğimi anlamışsınızdır. Şimdiki tarif de enginar dolmasının yapraksız olanı :) Mutfakta hızlı hareket etmek zorunda olduğunuz günler için göze ve mideye hitap eden bir tarif :)

İç malzemesini daha önce yapmış olduğum ve muhteşem olan pazı sarmasına (o tarif burada) çok benzer şekilde yaptım.


Malzemeler

6 adet soyulmuş enginar

İç malzemeleri:

6 – 7 yemek kaşığı pirinç  (enginar sayısından bir kaşık fazla pirinç yetiyor)
1 orta boy kuru soğan, ince kıyılmış
Taze nane, ince kıyılmış
Maydanoz yaprağı, ince kıyılmış
1 adet taze soğan, ince doğranmış
1 çay kaşığı tuz
Limon suyu
Üzerini geçecek kadar su
Zeytinyağı

Yapılışı:

  1. Pirinci yıkayıp sıcak suda 5 dakika beklettim. Bu sayede için pişerken yumuşamasını sağladım. Suyunu süzdürüp kenara aldım.
  2. Pirinç diriliğini kaybedince içini hazırlamaya başladım: tencereye zeytinyağını alıp ısıttım. Kuru soğanı ekleyip şeffaflaşana dek kavurdum. Daha sonra pirinci ekleyip rengi yarı şeffaflaşana dek kavurup üzerini örtecek kadar su ekleyip kapağını kapattım; kısık ateşte pirinç suyunu çekene dek pişirdim (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  3. Pirinç suyunu çekip yarı pişmiş hale gelince ocağı söndürüp kapağını açtım; tuzunu ekleyip soğuması için bir kenara aldım. Pirinçli iç ılıdıktan sonra ince kıyılmış yeşillikleri ve limon suyunu ekleyip karıştırdım.
  4. Tencerenin tabanını kaplayacak kadar zeytinyağı, su ve limon suyunu çırpıp tencereye aldım. Soyulmuş enginarları pirinçli iç malzemesiyle doldurup tencereye dizdim. Kısık ateşte enginarlar yumuşayıncaya dek kapağı kapalı olarak pişirdim. 


Enginar dolmasinin iç malzemesi

ENGİNAR DOLMASI
ENGİNAR DOLMASI


Tarifle ilgili notlar

  • Pirinçli iç malzemesi ile enginarı ayrı ayrı yiyecek yumuşaklığa getirdikten sonra da birleştirebilirsiniz. Bunun için bir tencerede pirinçli iç malzemesini hazırlayın. Ayrı bir tencerede de enginarları haşlayın. İç malzemesini enginarların üzerine pay edip servis yapın.


No comments: