Tuesday, September 9, 2014

SEMİZOTLU ARAP KÖFTE

SEMİZOTLU ARAP KÖFTE

Herkese merhaba,

Bu sıralar içli köftelik bulgur, yani sefer kitel, ile yeni tanışmamdan dolayı bol bol bulgur köftesi yaptım. Bu köfteleri her seferinde değişik değişik tatlandırıyorum. Blogda şimdiden iki farklı tatlandırma ile yaptığım tarifi görebilirsiniz: bunlardan birisi buradaki sarımsaklı köfte, diğeri de buradaki yoğurtlu sefer kitel köfte. Bugün de üçüncü bir tarif vereceğim; ölçülendirmedeki ve tatlandırmadaki değişiklik çok büyük bir değişiklik olmasa da fikir vermesi açısından köftenin tarifini paylaşmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Örneğin bu köftede daha fazla baharat kullanmayı denedim, zira köftenin tadının semizotu ve sosunun arasında kendiliğinden mayhoş aromasıyla sıyrılsın istedim. 

Daha önce aslında Arap cacığı adında bir tarif paylaşmıştım. Arap cacığını ben İstanbul ve Gaziantep’te bulunan ünlü Sahan Kebap’ta keşfetmiştim; ve doğrusunu söylemek gerekirse de bayılmıştım. Şimdi paylaştığım bu tarif de aslında benzer bir tarif; bu sefer semizotu kullandım. Siz dilerseniz çiğden ya da pişmiş kabak, dilerseniz çiğden semizotu, dilerseniz sotelenmiş ya da haşlanmış ıspanak kullanabilirsiniz. O an canınız ne istiyorsa ya da elinizin altında ne varsa. 


Malzemeler (4 kisilik)

1 demet semizotu, yaprakları ayıklanıp yıkanmış
Süzme yoğurttan sarımsaklı yoğurt (çok sulu olmayacak)

Köftesi için
1 su bardağı sefer kitel (içli köftelik bulgur)
1 su bardağı kısırlık ince bulgur
1 su bardağı kaynar su
1 yumurta
2 silme yemek kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı isot
2 – 3 tatlı kaşığı sumak
1 çay kaşığı yenibahar
Tuz

Sosu için
2 orta boy domates, kabukları soyulup ince doğranmış
1 yemek kaşığı domates salçası (silme)
Tuz
Zeytinyağı

Yapılışı
  1. Köfteler ile başladım: Sefer kitel ve bulguru derin bir kaba alıp üzerine bir bardak sıcak su gezdirdim ve hemen üzerini hava almayacak şekilde bir kapakla kapattım. 10 dakika bu şekilde şişmeye bıraktım.
  2. Bulgur karışımı şişince kapağını açıp yumurtasını, baharatını, irmiğini ve tuzunu ekleyerek yoğurmaya başladım. Yumurtayı eklediğimiz için yoğurmaya ilk başladığımızda hamur yumuşak olacak ancak 10 – 15 dakika sonunda kıvamı yoğunlaşarak kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde etmeye başlayacağız. Hamurun kıvamının sertçe olmasını daha sonra pişirme aşamasında dağılmaması için istiyoruz, o yüzden 15 dakika üzerinde ne kadar yoğurursanız o kadar iyi.
  3. Bulgurlardan köfteler yaptım: bulgur hamurundan misket büyüklüğünde parçalar kopartıp avcumda yuvarladım; ortalarına bastırarak şekil verdim. Bu aşamada yanımda ara sıra avcumu ıslatmak için bir kase su tuttum. 
  4. Köfteleri biraz dinlendirdikten sonra bir tencereye su kaynattım. Köfteleri suda haşladım.
  5. Sosu için sos tenceresine zeytinyağını alıp ısıttım. Salçasını ekleyip kokusu çıkana ve yağla iyice özdeşleşene dek kısık ateşte kavurdum. Domatesini ekleyip üzerine tuz gezdirdim. Domatesler eriyene dek kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirdim.
  6. Bulgur köftelerini sosla karıştırdım.
  7. Semizotunu sarımsaklı yoğurtla karıştırdım. Üzerine soslu köfteden koyup servis yaptım. 

SEMİZOTLU ARAP KÖFTE

2 comments:

Anonymous said...

Köfte tarifinize bayıldım. Çok lezzetli gözüküyor, mutlaka tarifinize göre yapmayı düşünüyorum tşkler.

Hér Kitchén said...

sonuçtan haberdar edin :)