Wednesday, October 8, 2014

MENÜER SOSLU DİL BALIĞI

MENÜER SOSLU DİL BALIĞI
Herkese merhaba,         

Şimdi yine Avrupa mutfağından pek bir lezzetli bir yemek tarifi ile karşınızdayım. Menüer sos (Meunière sauce) Fransızların en temel balık soslarından biri. Belçika’da özellikle dil balığı bu şekilde sık sık tüketilir; köşebaşında rastlayabileceğiniz alçak gönüllü bir lokantada ya da sıcak ev ortamında…Belçika’da bu yemeği yerken yanında tabii ki Belçika usulü olarak hazırlanmış enfes patates kızartması ve yeşil salata ile servis ederler. 

Kardeşimle bekar evi tandansında yaşadığımız şu günlerde kendi kendimize güzel yemekler hazırlıyoruz. Dil balığını onun isteği üzerine seçtik. Ben de balığımızı bu temel Fransız sosu ile yapmayı önerdim. İkimiz de sonuçtan pek bir memnun kaldık :) Fotoğraf makinem yanımda olmadığı için yine telefonla çektim fotoyu, yenisi gelene kadar idare edin lütfen :) Yeni foto geldi :-)

Bu kadar kolay yapılan bir tarifin bu kadar lezzetli olması, ufak tefek bir kaç beylik malzemeyle bu denli keyifli bir yemek oluşturmak...işte bütün mesele bu diyerek tarife geçelim :)

Malzemeler (2 kisilik)

2 adet dil balığı filetosu (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Tuz
Karabiber

Menüer sos için
Yarım demet maydanozun yaprağı, yıkanmış ve suyu süzülmüş, ipince kıyılmış
Yarım limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
100 gr. tereyağı
Tuz
Karabiber

Yapılışı
  1. Dil balığı filetolarının iki yüzüne de tuz ve karabiber serptim.
  2. Geniş bir yapışmaz tavayı ocağa alıp kızdırdım; zeytinyağını ekleyip dil balığı filetolarını yan yana koydum. Birkaç dakika sonra tereyağından bir dolu tatlı kaşığı kadarını tavaya ekledim. Balığı orta ateşte toplamda 5 – 6 dakika boyunca kızartıp ters yüz edip diğer yüzünü de kızartarak pişirdim. Balıkları pişirirken tavayı arada sırada sallamayı unutmamak gerekiyor; bu şekilde balıklar daha güzel kızarıyor.
  3. Balık hazır olunca tavadaki yağını tavada bırakarak balıkları servis tabağına alıp bir kenara aldım. Bu esnada balıkların sıcaklıklarından kaybetmemek için servis yapacağınız tabakları ısıtabilirsiniz.
  4. Aynı tavayı balığın kalan sosuyla birlikte tekrar ocağa aldım. Orta ateşte tereyağının kalanını ekleyip erittim. Yağa bir miktar tuz ve karabiber ekledim. İncecik kıymış olduğum maydanoz yapraklarını ve yarım limonun suyunu ekledim. Bir dakika sonra altını kapatıp servis tabaklarındaki balıkların üzerine gezdirdim. 

1. adim - dil baligi filetolarini arkali önlü tuz ve biberledim.

MENÜER SOSLU DİL BALIĞI


Tarifle ilgili notlar
  • Balığı fileto olarak hazır satın aldım.

1 comment:

Anonymous said...

sostaki tereyagını ateşi kapattıktan sonra eklersenız küçük küpler halinde ciddi bir fark oldugunu göreceksiniz hem tatda hem kıvamda