Saturday, December 8, 2012

SUCUKLU TARHANA ÇORBASI



enfes sucuklu tarhana çorbasi
Kışın içimizi üşüttüğü şu günlerde daha iyi bir sıcak başlangıç düşünemiyorum. Tarhana çorbasına oldum bittim bayılırım; küçükken benim dağarcığımda acılı çorba diye yer etmişti (ve sarımsaklı yoğurdu her gördüğümde mantı yiyeceğim diye umutlanan bir çocukmuşum:))

Aslında tarhananın kendisini de yapmak istiyordum bu sene kış hazırlıkları kapsamında; ancak malesef kısmet olmadı :( İleride gerçekleştirebilirim bu planımı umarım..

Malzemeler (2 – 3 kase çıkar)
2 çorba kaşığı tepeleme toz tarhana
1 kaşık kışlık domates (ya da yarım domates rendesi)
1 ufak acı biber
2 – 3 dilim sucuk, minik küpler halinde doğranmış
3 – 4 bardak su (kaç bardak koyduğumu hatırlayamadım şimdi tam olarak ama siz üç ufak bardakla başlayın; göz kararınıza göre 4.’yü ekleyin)
1 kaşık tereyağı, 1 damla zeytinyağı

Yapılışı:
  1. Çorba tenceresine yağı alıp ısıtın; biberleri atıp 1 dakika boyunca kavurun.
  2. Daha sonra sucukları ekleyip bir iki kere çevirin.
  3. Kışlık domatesi ekleyip bir iki kere daha çevirin.
  4. Bu malzemeleri daha sonra ayrı bir kaba alın. Çorba tenceresine bu sefer soğuk suyu alıp içine tarhanayı ekleyin ve topak topak olmasını engellemek için tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırırarak erimesini sağlayın. Tarhana kıvamını alınca ve kaynamaya başlayınca altını kısıp sucuklu karışımı ekleyip bir taşım daha kaynatın. Damak zevkinize göre tuzla tatlandırın.
  5. Alternatif pişirme yöntemi olarak: domatesleri de ekleyip çevirdikten sonra tarhanayı bu iç malzemesine ekleyip biraz çevirin. Bu sefer sıcak suyu azar azar ekleyin ve sürekli tel çırpıcı ile karıştırın. Çorbanız kaynayana kadar bu işlemi sürdürün. Kaynadıktan sonra altını kısıp bir taşım daha kaynatın. Damak zevkinize göre tuzla tatlandırın.
enfes sucuklu tarhana çorbasi


No comments: