Tuesday, December 18, 2012

KIŞLIK KIRMIZI BİBER PÜRESİ (KIŞLIK KIRMIZI BİBER KONSERVESI)



kislik kirmizi biber püresi
Daha önce bahsettiğim gibi bizim evde biber pek tüketilmiyor. Geçen hafta pazardan aldığım biberin kalanı ile ne yapsam diye düşünürken şimdi paylaşacağım bu fikre internette dolaşırken rastladım. Tarif Oktay Usta’dan. 
 
Aslında kışlık domateslerimi de aynı yöntemle hazırlıyorum (kışlık domates tarifime buradan ulaşabilirsiniz); bunu kırmızı biberler için de uygulamak pek aklıma gelmemişti doğrusu. Ancak dediğim gibi amaç sadece elimdekini değerlendirmekti; yoksa kışlık hazırlıklar için en doğru mevsim eylül ayı. Ve miktar çok daha fazla olmalı :)

Malzemeler
Miktarların az olduğuna bakmayın; dediğim gibi eldekini değerlendirmek amaçlı bir tarif oldu. Amma velakin, 600 ml. Cam kavanozun yarısını doldurduğundan yola çıkarak miktarları ona göre ayarlayabilirsiniz. 

7 adet kırmızı biber
3 silme çay kaşığı kaya tuzu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Cam kavanoz, yeni kapaklı (300 ml. Kadar biber püresi çık bu ölçüden; bende bu ölçüde kavanoz yoktu)

Yapılışı:
  1. Biberleri yıkayıp kafalarını kesip içlerini temizledim. Mutfak robotundan geçirmek için ufak ufak gelişigüzel doğradım.  
  2. Püreye yakın küçüklükte mutfak robotunda kıydırdım.
  3. Daha sonra bir tencereye yağı alıp ısıttım. Biberleri ekleyip harlı ateşte kaynayana dek pişirdim.
  4. Kaynadıktan sonra altını kısıp kaya tuzunu ekledim ve bu şekilde 5 – 10 dakika daha pişirmeye devam ettim. Bu arada biberin parlaklığının daha mat bir nar çiçeğı kırmızısı renge döndüğünü ve azıcık da bıraktığı suyu çektiğini göreceksiniz.
  5. Ayrı bir tencerede suyu kaynatıp cam kavanozu ve kapağını içine koydum. Kavanozu bir spatula yardımıyla kaynar sudan çıkartıp suyunu süzdürdüm (dikkat eller yanmasın; havlu ile tutun :) ) ve biber püremi kavanoza doldurdum. Daha sonra kapağı alıp kurulayıp kavanozun ağzını sıkıca kapattım.
  6. Ters çevirerek üzerini bir bez ile örtüp bir gece bu şekilde beklettikten sonra kış boyunca kullanıma hazırdır. :)
1. adim
2. adim


4. adim

kisa hazir kirmizi biber püresi

No comments: