Monday, December 24, 2012

TEL ŞEHRİYELİ BEYAZ PİRİNÇ PİLAVI


salatayla enfes oluyor mübarek
Pirinç pilavına bayılıyorum. Sadece yeşil salata ve pirinç pilavı ile karnımı doyurup mutlu olabilirim. 
 
Mutfağımızın klasiklerinden şehriyeli pirinç pilavi tarifi. Şehriyeyi kararında kavurup da pilava aromasını verdiğinde enfes bir lezzet yakalanmış oluyor. 



Malzemeler (3 – 4 kişilik)
1 büyük kupa bardağı baldo pirinç (ben Gönen yöresi pirincini tercih ediyorum)
1 büyük kupa bardağı sıcak su
2 kaşık tel şehriye
1 – 2 kaşık tereyağı (1 damla zeytinyağı ile)
Ayrıca ılık su
Tuz

Yapılışı:
  1. Pirinci ayıklayıp yıkadım. 5 dakika kadar ılık suda bekletip süzdürdüm. Pirincin bir sonraki aşamada beklemeden kullanılması için süzdürme işlemini yapmış olmamız gerekli.
  2. Pilav tenceresine yağı alıp ısıttım. Tel şehriyeyi alıp kısık ateşte kokusu çıkıp rengi dönene dek kavurdum. Burada ateşi kısık tutar ve tahta kaşık yardımı ile sürekli çevirirseniz şehriyelerinizi yakmamış olursunuz; yeterli oranda kavrulmadığında lezzetini pilave vermeyeceği gibi tel şehriyeler çok kavrulduklarında da yemeğin tadını ve rengini bozacaktır. Pirinci bu yüzden hemen kavurmaya hazır etmemiz önemli.
  3. Süzdürdüğüm pirinci hemen ekleyip tane tane olup da renkleri şeffaflaşana dek kavurdum.
  4. Sıcak suyunu ve tuzunu ekleyip orta ateşte kapağı kapalı olarak göz göz olana dek pişirdim. Göz göz olduktan sonra altını kısıp suyunu çekene dek pişirmeye devam ettim. Suyunu çekince de altını söndürüp kapağını açmadan 10 dakika dinlendirdim. Dikkatlice karıştırdıktan sonra servis yaptım. 

2. adim
3. adim

tel sehriyeli pirinç pilavi

No comments: