Tuesday, December 25, 2012

İSTAVRİT TAVA



kizarmaya hazir istavrit
Bizim evde tava pek yapılmaz. Tava balık sevilmediğinden değil de olumsuzluklarına konsantre olduğumuz için: hem çok yağlı, hem etraf kokup batıyor. Ancak her balık sezonunda dayanamayıp evde muhakkak bir kere yapıp her seferinde bir daha yapmayacağım diye pişman oluyorum :) yerken iyi de sonrası malum :)


Bu arada sarıkanat ve çinekopları pazarda gördükçe cidden çok üzülüyorum; her ne kadar inanilmaz lezzetli olduğunu bilsem de artık zaman sorumlu davranma zamanı ve bazı şeylerden feragat etmemiz gerekiyor malesef. 

Malzemeler (2 kişilik)
400 gr. İstavrit
1 çay bardağı mısır unu (ve ya un ancak çıtır çıtır olsun istiyorsanız mısır unu)
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı ayçiçek yağı (zeytinyağında kızartma yapmak sağlığa zararlı NOT: vakti zamaninda böyle yazmisim ama bilgili bir üstadimin sayesinde bu bilginin dogru olmadigini ögrendim)

Yapılışı:
  1. Balıkları temizlemekle başlayalım: ufak keskin bir bıçak yardımı ile balığın çenesinden aşağı doğru göbeğini yarın. İçindekileri kopartıp atın. Daha sonra kemiklerinin dibinde şerit halinde karaltı göreceksiniz; balığın damarı. Bunu da bıçağın ucu ile kaldırıp temizleyin. Balıkları iyice yıkayıp iyice kurulayın.
  2. Mısır unu ile tuzu bir tabakta karıştırın. Kuruladığınız balıkları birer birer bu karışıma bulayıp fazla unundan kurtulmak için silkeleyip bir kenara alın.
  3. Balıkları kızartacağınız derince bir tavaya yağı alıp yüksek ateşte yağı kızdırın. Yağın hazır olup olmadığını anlamak için ufak bir parça ekmek atın; kıpır kıpır kızarmaya başladıysa yağ hazırdır.
  4. Daha sonra balıkları kuyrukları tavanın ortasına gelecek şekilde sıra sıra dizin. 5 dakika sonra bir tabak yardımı ile balıkların diğer tarafını çevirip 5 dakika da bu tarafını kızartın. Servise hazırdır. 

2. adim
çitir çitir istavrit tava :)

No comments: