Friday, December 7, 2012

AȘURE



AȘURE
Bir çok insan gibi biz de aşureye ayılıp bayılıyoruz. Hele ki eşim. Bir kaç gündür şehir dışında olduğu için ona çok sevdiği aşure ile hoşgeldin demek istiyorum :)

Gelelim tarifle ilgili yorumlara: Başarılı aşurenin yolu buğdayın pişmesinden geçiyor.  Bir gece öncesinden suda bekletip daha sonra uygun miktarda su ile düdüklüde pişirip nişastasının ortaya çıkmasını sağlamak gerekiyor ki kıvamı ortaya çıksın. Nişasta ekleyerek yapılacak birşey değil yani.

Ben bu sene bir de ilk defa azıcık bir gül suyu ve azıcık bir damla sakızı ekleyerek tatlandırdım. Bu tatlar cidden iddiali ve kuvvetli aromalar oldukları için miktarlarını gerçekten çok az tuttum. Kesinlikle saraylara yaraşır bir aşure yaptığımı düşünüyorum :) Bundan sonra aşureyi bu şekilde yaparım elden geldiğince. Elma kurusu, kuru incir vs gibi kuru meyveler de ekleme alışkanlığım pek yok açıkçası. Elinizde bunlardan varsa kuru kayısı ile aynı işlemden geçirip en son bunları ekleyebilirsiniz. 

Lafi uzatmadan tarife geçelim:


Malzemeler

1 büyük kupa bardağı aşurelik buğday, yıkanıp bir gece öncesinden 2 bardak suda ıslatılmış
1 büyük kupa bardağı nohut, bir gece öncesinden ıslatılmış
2/3 büyük kupa bardağı kuru fasulye, bir gece öncesinden ıslatılmış
1 çay bardağından 1 kaşık fazla dolmalık kuş üzümü (iri çesit kuş üzümüm kalmadığı için sadece bundan kullandım; sizde varsa 1 çay bardağı kuş üzümü ile yarim çay bardağı dolmalik kuş¨üzümü kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı kuş üzümü (bkz. Üst satırdaki dolmalık kuş üzümü ile ilgili yorum)
1.5 büyük kupa bardağından biraz daha az toz şeker (şeker miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
3 çay kaşığı gül suyu; kesinlikle daha fazla değıl (tercihe bağlı olarak; ancak cidden saraylara layık bir tat katıyor)
3 damla boyutunda damla sakızı (tercihe bağlı)
5 – 10 adet kuru kayısı, küp küp doğranmış
2 – 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
5 su bardağı su
3 – 4 adet karanfil (karanfilin çok baskın olmasından hazzetmiyorum; o yüzden siz damak zevkinize göre bu sayıyı arttırabilirsiniz)
Ceviz, fındık, badem, nar taneleri (süslemek için elinizde ne varsa artık)

Yapılışı
  1. Kuru fasülyeyi düdüklüye alıp haşladım; süre vermiyorum çünkü benim elimdeki nedense çok uzun sürede yumuşadı. 10 dakika ile başlayıp kontrol edebilirsiniz. Haşladığım kuru fasülyenin suyunu süzüp fasülyeyi bir kenara aldım.
  2. Bu sefer nohutu düdüklüye alıp 10 – 12 dakika haşladım (yumuşaklık sizin için yeterli olana kadar devam edebilirsiniz haşlamaya ancak unutmamanız gereken daha sonraki etaplarda da nohutu haşlamaya devam edecek olmanız). Haşladığım nohutun suyunu süzüp nohutu bir kenara aldım.
  3. En son olarak düdüklüye ıslatma suyu ile birlikte buğdayı aldım. 3 büyük kupa bardağı su daha ekleyip toplamda 5 kupa bardağı su ile buğdayı 25 – 30 dakika kadar haşladım. Gelmek istediğimiz nokta: buğdayların paramparça olmadan nişastalarını bıraktığı kıvam; haşladığınız suyun da aşure renginde bulanıklaştığını göreceksiniz.
  4. Yumuşayıp şişmeleri için kuş üzümü ve kuru kayısıyı 1 bardak sıcak suya yatırdım.
  5. Buğdaya süzdüğüm nohutu ve kuru fasülyeyi ekleyip düdüklüde 10 dakika daha pişirdim; bu sayede bu üç ana malzeme iyice özdeşleşmiş oldu.
  6. Daha sonra sıcak haşlama suyu ile birlikte kuş üzümünü ve kuru kayısıyı; ayrıca çam fıstığını da ekleyip düdüklüde 5 dakika daha kaynattım.
  7. Düdüklüdeki tüm bu haşlama işlemleri bittikten sonra şekerini, damla sakızını ve gül suyunu ekleyip kapağını kapatmadan ve altına tutmasın diye sürekli karıştırarak 10 dakika daha kaynattım. Eklediğiniz şeker miktarını kendi damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz; ancak şunu unutmayın ki aşure soğuyunca daha çok şekerlenir. O yüzden sıcakken eklediğiniz miktara dikkat edin. Daha sonra altını kapatıp tenceresinde ılımaya bıraktım.
  8. Malzemesi bol olduğu için ılıkken daha sonra bir büyük kupa bardağı kaynar su ilave ettim; bu halde bile çok sulu olmadı. Gerekli görürseniz siz de kaynar su ekleyip karıştırabilirsiniz; soğudukça malzemelerin olan suyu da çektiği oluyor bazen.
  9. Göz kararı miktarda ceviz ve fındığı bıçak ile kabaca kıyıp bir tavada azıcık kavurdum. Kaselere pay edip kavurduğum ceviz ve fındık karışımı ile süsleyerek servis ettim.
asureyi tenceresinde ilimaya birakin
saraylara layik asure


saraylara layik asure

saraylara layik asure


No comments: