Sunday, June 22, 2014

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
Kabak çiçeği dolmasını ilk yediğim günden beri severim; sevmekten öte bayılırım. Ege kıyılarımıza özgü bu lezzetle ilk olarak çocukluğumda Datça’da tanışmıştım. O gün bugündür menüsünde kabak çiçeği dolması olan bir lokanta benim için bir adım öndedir :)

Kabak çiçeği dolmasını bu denli severken bahçemizde yetiştirdiğimiz kabakların çiçeklerini kopartarak bu dolmayı yapabilmiş olmam da benim için ayrıca mutluluk kaynağı :) Bu sene yaz bir türlü başlamak bilmedi malum; o yüzden çok yağmur yiyen kabağımın da her ne kadar gözünün içine baksam da teker teker verdiği çiçekleri kullanamadım. Nihayet havalar sıcak gidiyor, çok sudan hoşlanmayan kabağımız da bizi her gün bir ya da iki çiçekle ödüllendiriyor :) Her sabah güneş tepeye çıkmadan çiçekleri kopartıp buzdolabına atmak gerekiyor; yoksa çiçekler kapanıp küçülüyor. 





Daha önce pek çok dolma/sarma tarifi paylaşmıştım ancak kabak çiçeği aralarında bana en zor geleni. Kabak çiçekleri öyle narin ki yırtmaya korktum. Ancak sonuç cidden korktuğum gibi olmadı; bir kaç püf noktasına dikkat ettikten sonra herşey yolunda :)

Ölçüleri yaptığım gibi veriyorum; tarifle ilgili notlar kısmında bir kaç öneride bulunacağım.
Kaynak olarak Cibalikapı Balıkçısı’nın tarifini baz aldım. 

Malzemeler

6 adet kabak çiçeği, alt kısımlarındaki yeşil tırnak gibi çıkıntılarını elimle temizledim
5 tatlı kaşığı pirinç (yarım bardaktan biraz daha az kadar ediyor – bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 iri kuru soğan, doğranmış
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı kuru nane
3 – 4 sap dereotu, ince kıyılmış
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı (2 – 3 kaşık) sızma zeytinyağı
Bir tutam: yenibahar, karabiber ve tarçın
Yarım limon suyu
Kaynar su
Soğuk su

Yapılışı

  1. Kabak çiçeklerini soğuk suya aldım; üzerindeki böcekleri mümkün olduğu kadar nazikçe temizledim. Soğuk suya almamızın nedeni dolmaları daha kolay doldurmayı sağlamak.
  2. Pirinci bir kaseye alıp üzerine sıcak su döküp bir kenara aldım.
  3. Bu esnada ufak bir tencereye zeytinyağının üçe ikisini aldım; kuru soğanı pembeleşinceye dek ağır ağır kavurdum.
  4. Soğan pembeleşince süzdürmüş olduğum pirinci ekleyip pirinç şeffaflaşana dek kavurmaya devam ettim.
  5. Kuş üzümünü, şekerini ve baharatını ekleyip karıştırdım; bir iki dakika daha kavurmaya devam ettim.
  6. Bir bardak kaynar suyu iç malzemesine ekleyip kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye dek kısık ateşte pişirdim. Iç malzemesi suyu çekince altını kapatıp kapağı kapalı olarak 5 dakika kadar dinlendirdim. Kıyılmış dereotunu ekledim.
  7. İç ılıdıktan sonra bir tatlı kaşığı yardımıyla dikkatlice kabak çiçeklerini ağızları kapanacak kadar doldurdum. Çiçeklerin dış yaprakları dışarı yıldız gibi açıldığı için kapatmak kolay oluyor.  
  8. İç malzemesini bir kaba boşaltıp içi pişirdiğim tencereye kalan zeytinyağını ve limon suyunu ekledim. Dolmaları yerleştirip kapağı kapalı olarak kısık ateşte 10 – 15 dakika kadar pişirdim. Oda sıcaklığında servis ettim.

KABAK ÇİÇEĞİ
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Tarifle ilgili notlar:

  • Kabak çiçeği pirinç oranını 6 – 8 kabak çiçeği için çok büyük olmayan bir su bardağının yarısı kadar pirinç şeklinde de hesap edebilirsiniz. Benim hesabima göre ise kabak çiçeği adedinden bir eksik adedde ufak bir tatlı kaşığı ile pirinç kullanmanız gerekir.
  • Dolmalık fıstık da eklenebilir bu tarife; ancak elimde olmadığı için es geçtim. Dolmalık fıstık eklemek isterseniz yine yukarıdaki ölçüler için 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık kullanabilirsiniz. Soğanları kavurmadan önce tencereye dolmalık biberleri alıp kavurmaya başlayın.

No comments: