Friday, June 13, 2014

LİMONİ BASMATİ PİRİNCİ

LİMON KABUĞU RENDELİ BASMATİ PİRİNCİ - Zencefilli tavuk ile
Basmati pirinci Hint mutfağının baş köşesinde yer alan, dünyada pirincin hası olarak görülen bir pirinç cinsi. Kendine has ve çok hoş bir aroması var. Sanırım benim de en favori pirinç çeşidim; özellikle Asya mutfağından pişirdiğim zaman muhakkak basmati pirinci de hazırlıyorum; yasemin pirincinden de güzel geliyor bana. Genelde haşlayıp koyuyorum ancak bu sefer Hint mutfağından esinlenilmiş bir tarif denemek istedim. Aslında basmati pirinçli bir çok ana yemek tarifi var ancak benim şimdi vereceğim hali yemek eşlikçisi olmak üzere bir tarif. 



Bu pirinci  zencefilli ızgara tavuk ile servis ettim (tarifi bir güne geliyor:); lezzeti anlatmaya kelimeler kifayetsiz :) her tür aroma çok yumuşak bir şekilde birbiriyle karışmıştı. Hiç bir aroma bir diğerini bastırıp yok etmemişti. Basit işlemlerle mutfakta fark yaratan lezzetler arayışındaysanız muhakkak denemenizi tavsiye ederim. :)


Malzemeler (2 – 3 kişilik)

1 su bardağı basmati pirinci, sudan geçirilmiş
2 su bardağı su
Misket limon kabuğu rendesi (bkz. Tarifle ilgili notlar)
2 diş kakulenin çekirdeği
1 çay kaşığının ucuyla (yani gerçekten çok az) ya da bir fiske tarçın
Kaya tuzu

Yapılışı

  1. Tüm malzemeleri tencereye alıp kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirdim. Pirinç yumuşayınca ve suyunu çekince altını kapatıp 10 dakika dinlendirdim. 


LİMON KABUĞU RENDELİ BASMATİ PİRİNCİ - Zencefilli tavuk ile

Tarifle ilgili notlar

  • Misket limon minik yeşil limonlardan ve kendine has çok hoş bir aroması var. Migros’lardan taneyle alabilirsiniz. Miktar için hislerinize güvenin, elinizi korkak tutmayın :)
  • Su yetersiz gelirse ekleyebilirsiniz. 

No comments: