Monday, June 30, 2014

EKŞİLİ MARAŞ ÇORBASI


EKŞİLİ MARAŞ ÇORBASI
Herkese merhaba,

Bol bakliyatlı ve enfes semizotlu bir yöresel yemek tarifi var bugün blogumda. Kahramanmaraş mutfağına ait bu yemeğin lezzeti muhteşemdi; yemelere doyamadım. Semizotunu gerçekten çok seviyorum ve bakliyat tüketmek için daha cazip bir yol düşünemiyorum. Besleyici olduğu kadar lezzet küpü bir öğün arayışı içersindeyseniz bu tarif tam size göre derim :)

Bu arada belirtmekte fayda var; bu çorba daha önce paylaşmış olduğum ve Gaziantep mutfağına ait dövmeli alaca çorbası ile bakliyatının bolluğu açısından benzeşiyor aslında. Bakliyatlı bir başka alternatif görmek istiyorsanız o tarifi de buradan görebilirsiniz. 



Malzemeler (6 kişilik)

4 kaşık yeşil mercimek
Bir bağ semizotu (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 su bardağı haşlanmış nohut (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 – 2 yemek kaşığı sumak ekşisi (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 kaşık tereyağı
2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 litre su (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Tuz

Yapılışı

  1. Mercimekleri yıkayıp düdüklümde üzerini geçecek kadar suda haşladım.
  2. Mercimekler yumuşadığında bir litre su ekleyip nohudu ve aşurelik buğdayını ekledim. Tatların birbirine geçmesi için bir taşım bu şekilde kaynattım.
  3. Semizotunu ekleyip rengi dönene dek kaynatmaya devam ettim. Renkleri dönünce dövülmüş sarımsağını ve sumak ekşisini ekledim.
  4. Başka bir tavaya yağları alıp kızdırdım. Salçayı ekleyip köpüklenene dek kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak kavurdum. Baharatını ekleyip bir iki kere daha çevirerek kavurmaya devam ettim.
  5. Semizotlarının rengi dönünce tavadaki salçalı karışıma bir kepçe yemeğin suyundan ekledim. Daha sonra yemeğin içine boşaltıp bir taşım daha kaynattım. Tuzunu ekleyip karıştırıp servis yaptım. 


EKŞİLİ MARAŞ ÇORBASI


Tarifle ilgili notlar

  • Semizotunun aşısız olanlarından varsa daha güzel olur. Elinizde semizotu yoksa ıspanak da kullanabilirsiniz. Ispanak kullanacaksanız köklerini de yemeğe katabileceğinizi unutmayın.
  • Haşlanmış nohut ve buğday elinizde yoksa önce haşlayacaksanız ölçüyü yarımşar su bardağı olarak hesap edebilirsiniz. Nohudu bir gece önceden suya yatırıp ertesi gün haşlayın. Aşurelik buğdayı da gün içinde sıcak suya yatırıp haşlayabilirsiniz.
  • Sumak ekşisi ile daha önceden tanışıklığınız yoksa verilen ölçülere uymanızı öneririm. Eğer hafif ekşilik istiyorsanız bu ölçüde bir yemek için bir yemek kaşığı sumak ekşisi yeterli olacaktır. Ekşiye düşkünseniz iki kaşık ekleyebilirsiniz. Daha fazlasının yemeğin tadını bozacağını düşünüyorum.
  • Su miktarını bakliyatınızın suyu çekme oranına göre göz kararı ayarlamaktan çekinmeyin.


No comments: