Wednesday, June 18, 2014

SICAK OT



SICAK OT
Sıcak otu ilk kez Cunda’da yemiştim. Bir bayanın işlettiği sokak arasındaki ufak bir lokantada bayanın tavsiyesi üzerine tatmıştık. O kadar sevdik ki her gittiğimizde ikişer porsiyon ısmarlamıştık. Ben tabii hemen deniz fasülyesi (nam-ı diğer ada börülcesi) arayışına girdim İstanbul’a dönünce amma ve lakin sonuç hezimet, bulamadım :) 

Bu yüzden sıcak otu deniz börülcesi ile denemiştim; ve sonuç çok güzel olmuştu. Hangisini tercih edersin derseniz tabii ki deniz fasülyesi ile yapılan sıcak otu. Deniz fasülyesi ile çalışmak daha kolay. 



Bu yüzden deniz fasülyesini iki sene sonra pazarda görünce pek bir sevindim :) Komşularımızda yaptığımız barbeküde hemen paylaşmak istedim. Herkes beğendiğini söyledi, mutluyum gururluyum :)

Malzemeler
Bir demet deniz fasülyesi, yıkanmış
2 kaşık tereyağı
Sızma zeytinyağı
Pul biber
Sosu: süzme yoğurtla yapılmış sarımsaklı yoğurt

Yapılışı

  1. Deniz fasülyesinin kalın saplarını ayıklayıp attım. Narin sapları kullanabilirsiniz.
  2. Deniz fasülyesini düdüklümün buharda haşlama özelliğini kullanarak rengi matlaşana dek haşladım. Siz dilerseniz kaynar suya da atabilirsiniz. Ancak tuz kullanmayın; deniz fasülyesi kendiliğinden tuzlu.
  3. Tavaya 1 kaşık tereyağını aldım, eriyince de haşlanmış deniz fasülyelerini bir kaç kere çevirdim. Servis yapacağım tabağı ısıtıp (ki deniz fasülyemiz soğumasın) deniz fasülyesini bu tabağa aldım.
  4. Tavaya tereyağın kalanını aldım; eritip pul biber kavurdum. Bir kısmını deniz fasülyesine katıp karıştırdım.
  5. Deniz fasülyesinin üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip onun da üzerine tereyağlı pul biberi gezdirdim. 


Deniz fasülyesi

SICAK OT

Tarifle ilgili Notlar

  • Yaz günlerinde sıcak salata olarak tek başına ya da balık sofrasında ara sıcak olarak tüketebilirsiniz. 
  • İstanbul’da kimi balık restoranları sıcak otu domates soslu olarak da servis ediyor. Ancak Cunda’da bu şekilde rastlamadım ve bana domatessiz olarak daha lezzetli geliyor.
  • Tekrar etmekte fayda var: deniz fasülyesi kendiliğinden tuzlu olduğu için ekstra tuz eklemenize gerek yok.  
  •   

No comments: