Tuesday, July 1, 2014

AYRAN AŞI ÇORBASI



AYRAN AŞI ÇORBASI
Ya da diğer adıyla soğuk yarma çorbası. Anadolu’nun sıcak yaz günlerinde içinizi ferahlatan lezzetli ve besleyici olduğu kadar bir o kadar da faydalı çorbası. Çocukluğumda annem sık sık yapardı ve ben kase kase içtiğimizi hatırlıyorum; o kadar severdik bu çorbayı. Yapımı da – blogumdaki diğer tarifle gibi – pek bir pratik. 

Malzemeler pek bir el altında olan türden olsa da biliyorsunuz ki yemeğin lezzetini ortaya çıkartan taze ve kaliteli malzemedir. Bu yüzden sizlere önerim ev yapımı yoğurt ile güzel bir süzme yoğurt kullanmanız; aynen Anadolu’da olduğu gibi. Blogumda ev yapımı yoğurt tarifi ile kendi kuruttuğum mis kokulu nanenin yapım aşamaları var. 



Malzemeler (2 – 4 kişilik)

Yarım su bardağı haşlanmış nohut (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 çay bardağı aşurelik buğday
1 tatlı kaşığı kuru nane (mis kokulu kurutma yöntemi burada)
5 – 6 kaşık ev yapımı yoğurt (tarifi burada)
1 kaşık süzme yoğurt
Su
Tuz
Üzeri için: sızma zeytinyağı ve taze nane

Yapılışı

  1. Aşurelik buğdayı üzerini geçecek kadar suda haşladım. Yumuşayınca soğuması için bir kenara aldım.
  2. Geniş bir kasede yoğurdu çırpıp pürüzsüz hale getirdim. Göz kararı su ve tuz ekleyip iyice karıştırdım.
  3. Nohudu, aşurelik buğdayı ve kuru nanesini ekleyip karıştırdıktan sonra üzerine sızma zeytinyağı gezdirip taze nane ile servis yaptım. 


AYRAN AŞI ÇORBASI

Tarifle ilgili notlar

  • Nohudu haşlamak için bir gece öncesinden suya yatırın; ertesi gün düdüklüde haşlayın. Ben de herkes gibi bolca nohut haşlayıp daha sonra ılıtarak buzdolabı poşetlerine atıyorum ve ihtiyacım oldukça bu nohuttan kullanıyorum.

No comments: