Sunday, July 20, 2014

KEDİ DİLİ İLE PRATİK EKLER

KEDİ DİLİ İLE PRATİK EKLER
Ekler (Fransızca yazılışı ile eclair) Fransızların meşhur pastane ürünlerinden biri. İnternette dolaşırken kedi dili ile yapılmış pratik ekler tarifi gördüm ve denemek istedim. Benim paylaşacağım şekliyle eklerin yapımı hem çok pratik, tadı da bir o kadara hafif. 

Ben bu pastayı oldum bittim çok severim ve eklerine bayıldığım bir pastane de var. Oradaki tada benzer bir tat yakalamak için içindeki muhallebisine sahlep kattım. Tadına bakan eşim ve komşularım beğendiklerini söyledikleri için tarifi paylaşmaya karar verdim :)  

Hamuru ve üzerindeki sosu ile orjinal ekler yapımı başka bir zamana kalsın ama kısa bir süre içinde yapılıp komşuya çaya götürmeye ideal :)

Malzemeler (24 adet ekler pasta için)

48 adet kedi dili
500 ml. süt

Muhallebisi için
500 ml. Süt
20 gr. sahlep
1.5 kaşık mısır nişastası
3 kaşık toz şeker
1 yumurtanın sarısı
200 ml. krema

Üzerinin çikolata sosu için
1/2 paket çikolata sos
250 ml. Süt

Yapılışı

  1. Öncelikle muhallebisini yaparak başladım: bunun için bir tencereye sütü, şekeri, yumurta sarısını, sahlebini ve nişastasını alıp tel çırpıcımla karıştırdım. Ocağımın en küçük gözünde muhallebi kıvamını alana dek karıştırarak pişirdim. Muhallebi kıvamını alınca kremasını da ekleyip altını kapatıp bir kaç kere daha karıştırdım ve başka bir yere alıp ılımaya bıraktım.
  2. Çikolata sosunu paketteki talimatlara göre hazırladım: bunun için tencereme sütü ve çikolata sos karışımını alıp kaynayana dek karıştırarak pişirdim. Kaynayınca altını kısıp 2 – 3 dakika daha pişirmeye devam edip altını kapattım. Bir kanara alıp soğumaya bıraktım. Ara ara karıştırıp üzerindeki tabakalaşmış katmanı da dağıttım.
  3. Muhallebi ve çikolata sos ılıyınca yayvan bir kaba sütü boşalttım. Kedi dilini alıp bu süte arkalı önlü batırıp çıkarttım (bkz tarifle ilgili notlar). Servis tepsisine yerleştirdim. Üzerine muhallebiden yanlardan taşırmayacak şekilde gezdirdim. Üzerine de yine süte batırıp çıkarttığım kedi dilinden kapattım. Bu işlemi tüm kedi dilleri bitene dek tekrarladım. Üzerlerine çikolatalı sostan pay edip buzdolabına aldım. Soğuyana dek bu şekilde dinlendirip servis yaptım.
KEDİ DİLİ İLE PRATİK EKLER

Tarifle ilgili notlar

  • Kedi dillerini bir kere süte batırıp çıkartmanız yeterli; bu şekilde de bir hayli yumuşuyorlar. Aksi takdirde dağılırlar.


No comments: