Monday, July 14, 2014

MİDYELİ PİLAV



MİDYELİ PİLAV

Midyeli pilav benim evliliğimin ilk yıllarında özellikle midye dolma aşerdiğim günlerde sıklıkla yaptığım bir pilavdı. Tarifi bir arkadaşımın annesinden almıştım ve tarifte hiç ölçü yoktu. Hiç üşenmeden balıımdan ayıklanmamış taze midyemi alır, saatlerce midyeleri temizler ve açar sonra da kendi ölçüme göre midyeli pilavımı yapardım. 

Uzun zaman olmuş midyeli pilav yapmayalı ve açıkçası Çeşme’de yediğim midye dolmaların tadı hala damağımda. Midye tava yaptığım iç midyenin kalanıyla midyeli pilav yapmamak, blogumda bunu paylaşmamak olmazdı :) 





Malzemeler (6 – 8 kişilik)

300 gr. yıkanmış pilavlık pirinç (büyük bir kupa bardağı)
300 gr. iç midye (bkz. Tarifle ilgili notlar)
2 büyük kuru soğan, küp küp doğranmış
2 – 3 kaşık dolmalık kuş üzümü
2 kaşık dolmalık fıstık
Pirinç miktarının iki katı sıcak su
1 – 1.5 limonun suyu
3 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Zeytinyağı

Yapılışı

  1. Pilav tencereme yağı alıp ısıttım; soğanı pembeleşinceye kadar yağda kavurdum.
  2. Pirinci ekleyip 5 dakika kavurdum.
  3. Midyesini, ve kuş üzümünü ekleyip pirinçle karıştırdıktan sonra tuzunu ve sıcak suyunu ekleyip karıştırıp kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak pirinç suyunu çekip göz göz olana dek pişirdim (bkz. Tarifle ilgili notlar) Bu şekilde kapağı kapalı olarak 10 – 15 dakika dinlendirdim.
  4. Şekerini, limon suyunu ve baharatını ekleyip karıştırdım ve kapağı kapalı olarak dinlendirmeye devam ettim. 


MİDYELİ PİLAV


Tarifle ilgili notlar

  • Gramaj hesabı yapamıyorsanız göz kararı bir sayı belirleyebilirsiniz; bu ölçüler için tahmini olarak 20 adet iri iç midyenin yeterli olacağını düşünüyorum. Dondurulmuş iç midye kullanacaksanız, çözdürerek kullanmanız gerekir. Çözdürmeye vaktiniz yoksa oda sıcaklığındaki suyun altına tutup kalın tabakasından kurtulabilirsiniz. Ancak denis mahsulü olduğu için tamamen çözdürene dek suda yıkamanızı tavsiye etmiyorum çünkü bu sefer tadı da yıkanıp gidebiliyor.
  • Evinizdeki pirincin kalitesine göre, pilavınızın kaça kaç ölçüde pişeceğini aslında siz daha iyi bilirsiniz. Eğer benim verdiğim ölçüyü kullandıysanız ve bu son aşamada pirinci kontrol ettiğinizde pişmediğini anlarsanız hemen en fazla kullandığınız bardağın yarısı kadar sıcak su takviyesi yapıp kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirmeye devam edebilirsiniz.


No comments: