Saturday, July 26, 2014

KADAYIF MANTISI


KADAYIF MANTISI
Bu tarifi ilk nerede gördüm de denenecekler listesinde aklıma yazdım bilmiyorum ama bir kaç gün önce tekrar aklıma düştü ve ben de kadayıf alıp bugün denedim; bu yazıyı da – diğer yazılarımdaki gibi – sıcağı sıcağına yazıyorum. 

Kafayıf ile mantı görüntüsü itibari ile son derece uğraştırıcı ya da el mahareti isteyen tarzda bir görüntü verebilir ancak kolaylıkla yapabildiğimi söylemeliyim. İnternete baktım, herkes kadayıf için yemeğin tipine göre bir yolunu bulmuş ve çoğunluk mantıyı sararak yapıyor sanırım. Ben biraz daha değişik yaptım ve bana bu şekilde çok pratik geldi.  Nasıl yaptığımı detaylı anlatacağım; görsellerle de destekleyebilseydim iyi olurdu ancak ellerim çok yağlı olduğu için fotoğraf çekemedim. 

Lezzet olarak ise açıkçasını söylemem gerekirse kendimden geçmedim; ancak yine de kadayıfla bir kaç yemek denemesi daha yapmayı şimdiden aklımın bir kenarına koydum. 

Malzemeler

250 gr. taze kadayıf
2 – 3 yemek kaşığı tereyağı
2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı

İçinin harcı için
1 orta boy kuru soğan, rendelenm
100 gr. Yağlı Kıyma
Yarım çay kaşığı karabiber
 Yemek kaşığı domates salçası
Tuz

Domates sosu için
3 domates, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış
1 yeşil biber, halka halka doğranmış
3 kaşık tereyağı
Bir – iki avuç maydanoz yaprağı

Üzeri için: sarımsaklı yoğurt

Yapılışı

  1. Öncelikle iç harcını hazırladım: kıymayı, rendelenmiş soğanı, karabiberini, domates salçası ve tuzunu bir kaba alıp malzemeler özdeşleşene dek yoğurdum.
  2. Taze kadayıfı bir kaba alıp üzerine zeytinyağını ve 1 kaşık tereyağını gezdirdim. Kadayıfın hem elimle açarak hem de yağı yedirerek biraz elimde ovuşturdum.
  3. Türk kahvesi fincanımı yarısına gelecek kadar bir miktar kadayıfla doldurdum; kadayıfın ortasını içinde işaret parmağımı döndürerek kıymalı harç için yer hazırladım. Kıymalı harçtan kuşbaşı büyüklüğünde bir para kopartıp buna parmak şekli verip fincandaki kadayıfın ortasına yerleştirdim. Bunu yaparken biraz içli köfte yapılışını düşünün; avucunuz yerine kahve fincanından yardım aldığınızı. Bir miktar daha kadayıf alıp üzerine kapattım ve yine kadayıfı fincanın içinde döndürerek biraz da bastırıp sıkıştırarak toparladım (bkz. Tarifle ilgili notlar). Yağlanmış olan kadayıfın kolaylıkla şekil aldığını ve kolaylıkla da fincandan çıktığını göreceksiniz. Bu kıymalı kadayıf topunu üzerinde yağlı fırın kâğıdı olan bir tepsiye aldım. Bu işlemi kadayıfların hepsi bitene dek tekrarladım. Kalan tereyağını eritip üzerlerine bir çay kaşığı ile birkaç damla döktüm. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirdim (ki bu da çok uzun sürmüyor; 10 – 15 dakika yetiyor).
  4. Domates sosu için sos tencereme tereyağını alıp ısıttım. Biberi yumuşamaya başlayana dek kavurduktan sonra domates küplerini ekledim. Üzerlerine tuz serpip kapağı açık olarak domates dağılana dek kısık ateşte pişirdim. Domates pişince altını söndürüp kıyılmış maydanozunu ekledim ve karıştırıp bir kenara aldım.
  5. Servis için kadayıf mantılarını bir tabağa alıp üzerlerine önce sarımsaklı yoğurt sonra da domates sosundan gezdirip servis yaptım. 


3. adim - çig kadayif mantisi

4. adim - firinlanmis kadayif mantisi

KADAYIF MANTISI


Tarifle ilgili notlar

  • Her bir kadayıf topu için miktarı çok tutmanıza gerek yok; köftesini saracak ve tutacak kadar olsa yeterli. Ki bu da cevizden az iri bir boyut. Diğer türlü daha çok hamur daha az et yiyerek doymuş olacaksınız.

No comments: