Monday, July 21, 2014

REYHAN ŞERBETİ


REYHAN ŞERBETİ
Herkese merhaba, 

Ramazan bitmeden yapabildiğime pek memnunum; zira misafir ağırlamak ve beraber iftar yapmak için bir Cumartesi daha var, o sofraya da bu şerbet pek bir yakışır diye düşünmekteyim :) 

Tarifin yapımı pek bir pratik; şerbetin soğuma süresi hariç 15 – 20 dakikada hazır oluyor aslında. Benim size vereceğim şeker ve limon tuzu ölçülerinde biraz damak zevkinize göre ayarlama yapmanız önemli ancak tarifle ilgili notlar kısmında size bu konuda fikir verecek yorumları görebilirsiniz. 


Malzemeler

1 demet reyhanın yaprakları, yıkanmış (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1.5 çay kaşığı limon tuzu, silme olacak tepeleme değil  (bkz. Tarifle ilgili notlar)
10 yemek kaşığı toz şeker (bkz. Tarifle ilgili notlar)
5 adet karanfil (tercihe bağlı)
1.5 litre kaynar su

Yapılışı
  1. Reyhan yapraklarını, limon tuzunu, karanfili ve şekeri çelik tencereme aldım.
  2. Üzerine kaynar suyu döküp kapağı kapalı olarak 20 dakika beklettim.
  3. Daha sonra içindeki malzemeyi süzdürüp bir sürahiye alıp buzdolabına koyup soğumaya ve dinlenmeye bıraktım. 

REYHAN ŞERBETİ


Tarifle ilgili notlar
  1. Şerbet yapımı için reyhan alırken mor yapraklı olan bir demet almaya dikkat edin ki şerbetinizin rengi iyice ortaya çıksın :) Ayrıca içindeki malzemeyi süzdürmeden dinlenme süresini uzatırsanız reyhan yapraklarının rengi biraz daha çıkıyor; burada ölçü sizsiniz :)
  2. İnternette bazı tariflerin limon suyu ile verildiğini göreceksiniz. Ben henüz denemedim nasıl sonuç veriyor; sadece tahmin ediyorum ki biraz suyu bulandırabilir.
  3. Limon tuzu ile toz şekerin oranını damak zevkinize göre ayarlamanız daha iyi olacaktır.  Limon tuzunu bundan fazla koymayın; ancak bir çay kaşığına indirebilirsiniz. Toz şekeri ben ilk olarak 5 kaşık ile yapmıştım; 1,5 çay kaşığı limon tuzu ile limonata gibi bir hayli mayhoş ve varla yok arası şeker tadı geliyordu. Şekerin oranını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

1 comment:

Anonymous said...

harika görünüyor! deneyecegim