Sunday, July 6, 2014

FİLİZLENMİŞ YEŞİL MERCİMEK SALATASI

FİLİZLENMİŞ YEŞİL MERCİMEK SALATASI


Herkese merhabalar, 

Bugün paylaşacağım tarif zevkine çok güvendiğim bir arkadaşımdan geldi. Ben bu arkadaşımın hem zevkine hem de damak zevkine öyle çok güvenirim ki tarifi kendim uygulamadan sizlerle paylaşmaktan beis görmüyorum :) Hazır fotoğraflanmış tarif gelmiş önüme, kaçmaz :)

Bu salatanın ilginç yanı yapımının birkaç gün sürmesi. Buna neden olan da yeşil mercimeğin filizlendirilmesi işlemi. Ben aslında maş fasulyesini filizlendirmeyi düşünüyordum; onu da maş fasülyesi ile ilgili tarif taraması yaparken keşfetmiştim ancak artık telepati mi oldu arkadaşım Hızır gibi yetişti :)

Ölçü vermiyorum; zira her şey sizin damak zevkinize kalmış :) Tarifi arkadaşımın dilinden, aynı onun anlattığı gibi yayınlıyorum.




Malzemeler

Ölçüler damak zevkinize göre göz kararı ayarlanacak

Yeşil mercimek
Bol miktarda yeşillik: maydanoz, dereotu gibi
Kırmızı soğan, ince kıyılmış
Ceviz
Nar
Sızma zeytinyağı
Limon suyu

Yapılışı

  1. Mercimegi filizlendirerek başlıyoruz:  Bunun için mercimeği yıka ve üstünü geçecek kadar suyla bir kavanozda bir gece beklet. 
  2. Sonra suyunu süz ve kavanozu kâğıtla kapatıp yan yatır serin ve karanlık bir yerde (buzdolabı olmasın) bir gece daha beklet. 
  3. Sabaha malzemeyi sudan geçir, süz ve yine karanlıkta beklet. Zaten 1 – 2 gün içinde hemen filizlenme başlıyor.
  4. Filizlendirme işlemi bitince salatanı yap: filizlenmiş mercimeğe ince kiyim kırmızı soğan ve bol yeşillik-maydanoz dereotu-ceviz-nar ekle. Yağ ve limon ile tatlandır. 


2. adim - fasülyeyi kâğıtla kapatıp yan yatırıp 1 gece daha bekletiyoruz.

FİLİZLENMİŞ YEŞİL MERCİMEK SALATASI

Tarifle ilgili notlar

  • Mercimek filizlenmiş haliyle buzdolabında 2 – 3 gün bekleyebiliyor.


No comments: