Saturday, July 12, 2014

KALAMAR TAVA, MİDYE TAVA

KALAMAR TAVA, MİDYE TAVA
Bir gün önceki tarifimde anlattığım üzere televizyonda gördüğüm bir tariften sonra gaza gelmem sonucu ben de mega boy bir tabak hazırladım; sebze ve mozerella peynirinden oluşan fritto misto ile kalamar ve midye tava. Yanına da Avrupa’da bu tür tava ya da kızartmaların yanına yapılan limonlu sarımsaklı mayonez yaptım ki of of enfes oldu :) O tarif de yarın blogumda olur :-)




Malzemeler

Yarım kilo midye içi (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Yarım kilo kalamar halkası (bkz. Tarifle ilgili notlar)

Bulamacı için
2 yumurta
100 gr. Un (6 dolu dolu kaşık), elenmiş
150 ml. Bira (ya da soda)
1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı
  1. Yumurtanın beyazı ile sarısını ayırıp ayrı ayrı derin kaselere aldım. Beyazını aldığınız kasede ıslaklık bulunmaması gerekiyor, dikkat!
  2. Yumurtanın sarısını tel çırpıcımla çırptım; birasını (soda kullanacaksanız sodasını) ekledim ve çırpmaya devam ettim. Unu eleyip bu karışıma ekledim ve homojen bir karışım elde edene dek çırptım.
  3. Yumurtanın beyazına tuz ekleyip bembeyaz bir köpük elde edene kadar çırptım. Köpüğün kar beyaz olması ve kaseyi ters çevirdiğinizde yerinden akmaması gerekiyor.
  4. Beyaz köpüğü unlu karışıma ekleyip yine hepsi birbirine iyice karışana dek çırptım. Bu bulamaç karışımının kıvamının koyu olması gerekiyor; hamurdan cıvıkça ancak kalamar ve midyeyi tutacak kadar. Ununuzun kalitesine göre bir iki kaşık un daha eklemeniz gerekebilir; göz kararı ayarlamak size kalmış.
  5. Fritözü 180 dereceye getirip önce kalamarları daha sonra da midye içlerini bu sosa bulayarak altın sarısı rengi alana dek kızarttım. 

KALAMAR TAVA, MİDYE TAVA


Tarifle ilgili notlar
  • Ben açıkçası midye ve kalamarı dondurulmuş ürün kullandım ve sonuçtan gayet memnunum. Bilhassa kalamardan zira pamuk gibi yumuşacık oldu. İç midye de son derece iri etli etliydi.
  • Yağınızı daha içinde kızartma yapmış olduğunuz sıvıyağdan kullanmayın. Taze yağ ile yapın.

No comments: