Friday, July 11, 2014

FRITTO MISTO



FRITTO MISTO

Herkese merhaba,

Aslında evde kızartma binde bir yapıyorum; tariflerimden belli olduğu üzere. Ancak Türkmax Gurme programını izlerken gördüklerimle birlikte resmen yoldan çıktım ve hazır Dünya Kupası maçları da oynanıyorken ekran karşısında kocaman bir fritto misto tabağı çok iyi gider diye düşündüm. 

Peki nedir bu fritto misto? Fritto misto İtalyanca bir kelime ve karışık kızartma anlamına geliyor. Ben kızartma tabağımı sebze, peynir ve iki çeşit deniz mahsulünden oluşturdum. Deniz mahsüllerini de bildiğimiz tava yöntemi kullanarak hazırladım ki onun da tarifini fırsat bu fırsat paylaşmış olabileyim. Yoksa kimbilir ne zaman olurdu :) önce fritto misto tarifi gelecek; sonrasında kalamar ve midye tava tariflerim ve en sonunda da ikisine de harika bir eşlikçi olan limonlu sarımsaklı mayonez sosu. Bu sos da Avrupa mutfağında bir klasik; bu tür tarifler için olmazsa olmazlardan.


Nadir de olsa böyle lezzet kaçamakları yapmak güzel; siz de maç olur dizi olur – yapın bir koca tepsi fritto misto, çağırın dostlarınızı ve şu sıcak günlerde yanında buz gibi bira ile çatın keyfinizi :)





Malzemeler

2 adet şevketibostan (parmak boyutunda gelişigüzel doğranmış) 
1 kabak (orta kalınlıkta halka halka doğranmış)
Peynir: bir adet mozerella topu kullandım; onu da dörde böldüm

Panesi için
2 yumurta
Bir tabak un
1 çay kaşığı tuz
Bir tabak galeta unu
1 kaşık zeytinyağı

Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı

  1. Yumurtaları yayvan bir kaseye alıp zeytinyağı ile birlikte çırptım. Tuzunu ekleyip şöyle bir karıştırarak kenara aldım.
  2. Sıvıyağımı fritözümde (ya da derin bir tencerede) kızdırdım.
  3. Un ve galeta ununu da ayrı ayrı yayvan kaselere aldım. Sebzeleri sırasıyla önce una, sonra yumurtaya en son da galeta ununa buladım. Kızgın yağda altın sarısı renk alana dek kızarttım.
  4. Mozerella peynirini de dörde bölüp iyice una buladım. Daha sonra yumurtaya buladım. Burada dikkat etmeniz gereken nokta peynirin her yanının tamamen una ve yumurtaya bulanmış olması; boş yer kalmaması gerekiyor aksi takdirde kızartma yaparken peyniriniz eriyip yağ sıçratabilir. Peynir lokmalarını en son da galeta ununa bulayıp yağda kızarttım; ancak bu süre sebzelerden biraz daha kısa oldu. (bkz. Tarifle ilgili notlar) 
FRITTO MISTO

Tarifle ilgili notlar

  • Yağınızı daha içinde kızartma yapmış olduğunuz sıvıyağdan kullanmayın. Taze yağ ile yapın.
  • Bulama işlemini yaparkenki sıralamaya özellikle dikkat edin. Una ve akabinde de çırpılmış yumurtaya bulama işlemi sırasında ellerinizi kullanıyorsanız bir sonraki aşamada galeta ununa bularken ya ellerinizi yıkayın ya da bir çatal yardımıyla sebze ya da peyniri galeta ununun içinde yuvarlayın. Bunu belirtmemdeki amaç un ve yumurtalı ellerinizle galeta unundan sonra galeta ununa dokunursanız parmaklarınız da panelenmiş olur :)
  • Sebzeleri ve peyniri yağın sıçrama riskine karşın yağa atmayın; delikli bir servis kaşığı yardımı ile yağa yavaşça indirin.

No comments: