Tuesday, July 15, 2014

İÇLİ KÖFTE


İÇLİ KÖFTE
Herkese merhaba,

Blogumda yine harika bir tarif var sizler için :) Çok uzun zamandır yer vermek istiyordum ancak bir türlü cesaret edemiyordum. Sonunda bu işin bir bileni olan yengeme rica ettim; beni kırmayıp içli köfte yaptı. İşin çoğunu o yaptı; ben de içli köfteleri doldurma ve afiyetle mideye indirme konusunda kendisine zevkle yardımcı oldum :)

Hem yapılış aşamasında hem de tarifle ilgili notlar kısmında belirttim ama bir kez de burada söyleyeyim: dış hamurunun çok iyi yoğrulması gerekiyor. Hamuru tutturduktan sonra içinin doldurulmasını kolaylıkla halledebilirsiniz; göründüğü kadar zor değil. 



Malzemeler (4 – 6 kişilik)




3 su bardağı ince kısırlık bulgur

1,5 su bardağı çok kaynar su
300 – 400 gr. Köftelik kıyma
2 – 3 soğan ince kıyılmış
1 su bardağı un
Yarım su bardağı irmik
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yumurta
1 çay bardağı ince dövülmüş ceviz
Üzeri için: tereyağı ve kırmızı pul biber
 
Yapılışı
  1. Bulgur ile kaynar suyu karıştırıp ağzını kapatıp kabarması için beklettik.
  2. Bu arada tencereye köftelik kıyma ile soğanı beraber alıp kıyma bıraktığı suyu çekene dek kavurduk. Tuz ile tatlandırıp cevizini ekleyip karıştırdık. Bir kenarda soğumaya bıraktık (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  3. Hamur bu esnada kabarınca 1 su bardağı un koyduk. Elimizi azıcık suyla ıslatarak yoğurmaya başladık. 
  4. İrmiğini, tuzunu, karabiberini ekleyip bir tane yumurta kirdik ve elimizi azar azar ıslata ıslata yarım saat boyunca yoğurduk. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  5. Hamur sert bir hamur halini alınca ceviz / mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp elimizle yuvarlayıp şekil verdik. Elimizi biraz ıslatarak içini doldurup şekil vererek kapattık.
  6. Kaynar suda köfteleri haşladık (bkz. Tarifle ilgili notlar). Bir sos tavasında tereyağını eritip kırmızı pul biberi kavurduk. İçli köftenin üzerine gezdirip servis yaptık. 

1. adim - bulguru kabarttik

2. adim - içinin harci

5. adim - mandalina büyüklügünde çanak yaptik

5. adim - kiymali harçla hamur çanagini doldurduk

içli köfte

İÇLİ KÖFTE


Tarifle ilgili notlar
  • Önce kıymayı kavurup soğumaya bırakmamızın nedeni içinin donmasını sağlamak; sulanıp hamuru ıslatmasını engellemek.
  • İçli köftenin dış hamuru sert bir hamur olmalı o yüzden yoğurma aşamasında hamur elimize yapışmasın diye elimizi suyla ıslatacağız ancak bunu yaparken de ölçülü olmamız gerekiyor; fazla ıslatmadan ve hamuru yumuşatmadan olmalı. Diğer bir önemli nokta da içli köftenizin pişerken dağılmaması için çok iyi yoğrulmuş olması gerekiyor; yarım saat yoğurmalısınız.
  • Biz içli köftemizi haşlama olarak daha çok seviyoruz; bize bu şekilde daha hafif geliyor. Dilerseniz yağda kızartabilirsiniz de.

No comments: