Thursday, July 10, 2014

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI



KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Herkese merhaba, 

Canın istedikçe kabak çiçeği dolması yapıp yiyeceksin deseler inanmazdım :) Bir kök kabağımız her gün bize yeni çiçekler veriyor :) keşke daha çok ekseymişim diye hayıflanıyorum; daha çok kabak çiçeği yiyebilirdim :)

Daha önce bir tarif daha paylaşmıştım ancak bu sefer içini daha basit tuttum, diğer bir klasik tarifini uygulamış oldum. Daha az şekerli, daha ekşili. Bu şekilde de muhteşem oldu. Bi ondan bi ondan şeklinde yaz geçer artık :)




Malzemeler

6 adet kabak çiçeği  
5 tatlı kaşığı pirinç, yıkanmış ve sıcak suda bekletilmiş
1 orta boy kuru soğan, küp küp doğranmış
2 – 3 dal kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Limon
1 bardak kaynar su
Sızma zeytinyağı

Yapılışı

  1. Kabak çiçekleri günlük olmadığı için soğuk suya aldım; üzerindeki böcekleri mümkün olduğu kadar nazikçe temizledim. Soğuk suya almamızın nedeni dolmaları daha kolay doldurmayı sağlamak.
  2. Sızma zeytinyağını tencereye alıp ısıttım; soğanı alıp pembeleşene dek kavurdum. Pirincini ekleyip pirinç şeffaflaşana dek kavurmaya devam ettim.
  3. Kaynar suyunu ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekinceye dek pişmeye bıraktım.
  4. İç malzemesi pişince karabiberini, birkaç damla limon suyunu ve tuzunu ekleyip karıştırdım. Kenara alıp ılımaya ve dinlenmeye bıraktım. Dereotunu ekledim.
  5. Kabak çiçeklerini teker teker yırtmadan bu iç malzeme ile doldurup ağızlarını kapattım. Ben bu sefer doldururken çiçeklerin V şeklinde açıldığı noktalara kadar içle doldurup yaprakları üzerine kapattım.
  6. Bir kasede bir kaşık zeytinyağı, birkaç damla limon suyu ve bir kaşık da suyu karıştırıp bir tencereye aldım. Dolmaları kapattığımız yaprak yerleri yukarıda kalacak şekilde tencereye dizip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirdim.

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


Tarifle ilgili notlar

  • Pirinç miktarı aslında kabak çiçeklerinizin boyutuna göre ayarlanmalı; bu sene itibariyle marketten aldığım kabak çiçeklerinin bahçemden topladıklarımdan bir hayli büyük olduğunu fark etmem dolayısıyla, ölçüyü 12 iri kabak çiçeğine 15 tatlı kaşığı pirinç olarak tuttum; bu şekilde de dolu dolu oldu dolmalarım. Özet olarak kabak çiçeği sayısı civarında tatlı kaşığı pirinç kullanmak ama miktarı kabak çiçeklerinin boyutuna göre ayarlamak gerekiyor.

No comments: