Thursday, July 3, 2014

PİŞİ



PİŞİ
Şimdi size yağ çekmeyen, kurumayan ve yumuşacık bir pişi tarifi vereceğim. Pişi kahvaltılarda beyaz peynir, domates, zeytin ile çok güzel gidiyor. Hem de çay demlenene dek hazır olduğu için çok da pratik olduğunu düşünüyorum. Ramazan ayı geldiği için de ayrıca işinizi görecek bir tarif olduğuna eminim. 


Ben neredeyse hiç kızartma yapmıyorum ama yengem ve annemi misafir ettiğim bir kaç günde ipin ucu kaçtı :) Neyseki bu tarife göre yapılan pişi yağ çekmiyor; yemesi nispeten daha hafif oluyor.
Aşağıda vereceğim malzeme miktarı ile fotoğraftaki miktarda pişi çıktı. 


Malzemeler (2 – 4 kişilik)

1 çay bardağı yoğurt (çok sulu olmayacak)
Aldığı kadar un
1 çay kaşığının ucuyla tuz (çok tuzlu olmamalı)
Bir paket kabartma tozu
1 – 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Kızartmak için: sıvıyağ

Yapılışı
  1. Bir – Bir buçuk su bardağı unu eleyip yoğurma kabına aldık. Ortasına yoğurdu, karbonatı,  sıvıyağı ve tuzu alıp kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurduk. Önemli olan hamurun kıvamı; siz kendi ununuzun kalitesine göre un miktarını ya da yoğurt miktarını göz kararı ayarlayabilirsiniz. Sıvıyağ miktarında 2 yemek kaşığını geçmeye gerek yok.
  2. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamuru 10 dakika dinlendirdik.
  3. Hamurdan mandalina büyüklüğünde toplar kopartıp elimizi yağlayıp ne çok kalın ne de çok ince olan bir hamur açtık; biz açmış olduğumuz hamurumuzu verev doğradık (bkz. Foto) (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  4. Derin bir tencerede hamurun üzerini geçecek kadar kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızarttık (bkz. Tarifle ilgili notlar)

Pişi hamuru

PİŞİ


Tarifle ilgili notlar
  • Pişi hamuruna yağ eklersek kızartma esnasında hamurumuz yağ çekmez.
  • Biz hamurumuzu verev doğradık ancak siz dilerseniz su bardağının ağzıyla ya da kurabiye kalıplarıyla şekil verebilirsiniz.
  • Kızartma aşamasında pişi hamurunu çok uzun süre tutmaya gerek kalmıyor; kızgın yağa atar atmaz hemen arkasını çevirebilirsiniz.

No comments: