Tuesday, July 22, 2014

KABAKLI VE SEMİZOTLU KARABUĞDAY YEMEĞİ

KABAKLI VE SEMİZOTLU KARABUĞDAY YEMEĞİ
Herkese merhaba!

Uzun zamandır denemeyi istediğim kara buğday ile yaptığım bir tarifle karşınızdayım ve sonuçtan son derece memnunum! Yemeğin görüntüsü lezzetini göstermese de tadı çok kararındaydı; ve internette tadı ve kokusuyla ilgili yapılan olumsuz yorumların abartılı olduğunu düşünüyorum. Kokusu ya da tadı ne olursa olsun kara buğday ile ilgili biraz okuma yaptıktan sonra her sofrada yer edinmesi gereken süper bir ürün olduğunu anladım, zira kara buğday tanımıyordum. Ancak bir gün raflarda gördüğüm bu ürünü denemek istedim. İnternette yazanlara göre kara buğday son derece faydalı bir ürün. Ürün diyip duruyorum çünkü bakliyat değil ve gluten içermiyor. Kara buğdayı süper besin kategorisine sokuyorlar ve bu da – aynen kinoa gibi- “tam” protein içermesinden dolayı. Diğer tahıllarla karşılaştırıldığında tüm temel aminoasitler bakımından yüksek değerlere sahip olduğu biliniyor; bir de lif ve vitamin açısından da son derece zenginmiş. Son derece doyurucu olduğunu belirtmekte fayda var.  

Karabuğdayımı bahçemdeki minik sakız kabakları ve yine bahçemden topladığım yabani semizotu sapları ile kendime göre yaptım. Açıkçası sonucun bu kadar güzel olacağını beklemiyordum. Sıklıkla yapmayı planladığım bir yemek oldu artık, bu kadar faydalı bir besin maddesi olduğunu öğrendikten sonra yapmamak ayıp olur artık zaten :)

Malzemeler (4 – 6 kişilik)

2 çay bardağı karabuğday, ayıklanıp yıkanmış
2 – 3 kabak, küp küp doğranmış
5 – 6 dal semizotu, yıkanıp doğranmış
1 orta boy soğan, yemeklik doğranmış
Sıcak su
Tuz
4 – 5 kaşık zeytinyağı

Terbiyesi için
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 kaşık süt
1 yumurta
1 kaşık un

Üzeri için
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 kaşık tereyağı
2 kaşık zeytinyağı

Yapılışı

  1. Karabuğdayı tencereye alıp üzerini bir parmak geçecek kadar suda yarı diri olarak haşladım ve suyu içinde bir kenara aldım.
  2. Ayrı bir tencereye zeytinyağını alıp soğanları 2 – 3 dakika kavurdum.
  3. Kabakları ekleyip bir iki dakika daha kavurduktan sonra üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip kapağını kapattım. Kabaklar yarı diri olacak şekilde haşlanmış hale gelene dek kapağı kapalı olarak pişmeye bıraktım.
  4. Karabuğdayın suyunu süzdürdüm. Doğranmış semizotu ile birlikte karabuğdayı tencereye ekleyip tüm malzemeler yumuşayana dek kısık ateşte pişirmeye devam ettim. Bu esnada bir bardak daha kaynar su ekleyebilirsiniz; karabuğday bol su çekiyor.
  5. Bir kaseye yoğurdu, unu, sütü ve yumurtayı alıp tel çırpıcımla çırptım. Yemeğin suyundan bir kepçe yoğurtlu karışıma ekleyip anında karıştırdım. Bunu yoğurt yemeğe eklendiğinde kesilmesin diye yapıyoruz. En sonda da yoğurtlu karışımı yemeğe karıştıra karıştıra ekleyip altını kapattım. Tuzunu ekleyip karıştırdım.
  6. Sos tenceresinde yağı alıp kızdırdım. Baharatı yemeğin ortasına koydum ve kızgın yağı baharatın üzerine döküp servis yaptım. 

2. ve 3. adim - benim kabaklarim mini oldugu için halka halka dogradim

KABAKLI VE SEMİZOTLU KARABUĞDAY YEMEĞİ

KABAKLI VE SEMİZOTLU KARABUĞDAY YEMEĞİ

2 comments: