Saturday, December 8, 2012

TOSTTA SOMON



somon baligi
Bu benim herkesle paylaşmaktan son derece zevk duyduğum yapımı hiç bir zahmet istemeyen bir pişirme yöntemi. Şu ana kadar kiminle paylaştıysam kime tavsiye ettiysem çok tuttu. Bir kez bulaşık çıkartmıyor (ya da minimumda); lezzetten ödün vermiyorsunuz hem de 10 dakikadan az sürede mis gibi balık yiyorsunuz. 

Bu yöntem aslında Kuzey Avrupa ülkelerinde kullanılan bir yöntem. Ben de Belçika’da bir dergiden ögrenmiştim (ara ara başka başka yemek dergilerinde de Alman ya da Norveçli aşçıların bu mantıkta tarifler verdiğini görüyorum (ee ne de kuzey ülkeleri somon ülkeleri :)) 

Bu tarife göre aliminyum folyoya somon filetoyu alıp üzerine dilediği garnitürden koyup bir iki damla da yağ serpiştirip fırında pişiriyordu. Bu şekilde de yapabilirsiniz: soğan, sarımsak, defne yaprağı, biber, domates...ne isterseniz artik, bohçanıza koyabilirsiniz :) 

Ben ise iyice işin pratiğine kaçarak somun filetomu aliminyum folyoya sarıyorum, üzerine yağ da dahil hiç birşey koymadan tost makinemde 5 – 6 dakikada balığı pişiriyorum. Derisi soyulmamış somonlardan kullanıyorum; şayet tamamen fileto kullanacak olursanız bir iki damla önlü arkalı yağ damlatabilirsiniz. 

Afiyet olsun :)

somonu aliminyum folyoya sorup tostta pisiriyorum
somonu aliminyum folyoya sorup tostta pisiriyorum

2 comments:

Anonymous said...

aluminyum ile pişirme yapmayın. Aluminyumu sıcak gıdalar ile temas ettirmeyin.

Hér Kitchén said...

aluminyum ile pisirmek konusunda Türkiye'de nedense böyle bir yargi var sanirim. benim bildigim kadariyla aluminyumu asitli gidalar, (sirke ya da limonlu salatalari kapatmak için mesela), domates, limon, narenciye vs gibi meyvelerle temasini tavsiye etmiyorlar. onun disinda et pisirme islemini kisalttigi icin zararli olmadigini okudum. en azindan avrupa'da kani bu. uyari için tesekkurler yine de. selamlar